Lído, v té OL jsem se opravdu přehlédl. Nicméně jedna věc je OL, která zřejmě připouští "přijatelnou" zbytkovou koncentraci pesticidu pro konzumenta a jiná rezidua a kumulativní kritéria. Pamatuju z tabulek integrované produkce, že u mancozebu zůstávala rezidua velmi dlouho v řádu měsíců. U jablek končila povolená aplikace asi v květnu, mohu to pohledat doma. Ono je to patrné i na OL révy 28 dní, což je podle mě kvůli potlačení kvasných procesů, ty 4 týdny jsou potřebné k poklesu zbytkové koncentrace pod úroveň inhibující kvašení vína.. Jinak mancozeb se chystali zakázat jako prokázaný endokrinní disruptor (bromidová rezidua), podezřelý karcinogen atd. Nechci filosofovat ani prudit, jen konstatuju, proč mám jiný přístup.
Letos je opravdu vlhký nepříznivý rok. Daník