Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

9.7.19 Konečně mám zase přístup k počítači. Jinak totiž trávím dny i noci na chalupě: je tam mnohem klidněji a příjemněji. A taky mohu sledovat vývoj svých plodin. Okurky, ledový salát a i papriky mi dělají radost, ale u rajčat se vyskytly komplikace. Sice jsem je zatím uchránil před suchou hnilobou (možná díky salátům a polévání půdy nad kořeny), ale vyskytl se stejný problém jako dole na balkóně: spodní listy nejdřív zežloutnou – ne nutně všechny – a pak úplně seschnou. Plody ale zůstávají netknuté. Tempo usychání je viditelně rychlejší v horkém počasí. Vrchní části ale rostou, kvetou a i rozvíjejí další plody. Tenhle jev se loni, ačkoliv bylo stejně horko a sucho, vůbec neprojevil. Mám za to, že jsem si tu infekci přenesl se sazenicemi. Momentálně hledám laboratoř, která by přesně určila původce problému. Dostal jsem tip na Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, ale zatím se mi neozvali. Napadlo mne, že jsem si tu infekci způsobil používáním granulovaného hnoje už na začátku doma, případně že pochází z některého ze substrátů a příští sezónu budu používat pouze hnojiva umělá. Teď tedy nechávám podle svého zvyku vše na Matce Přírodě, napomáhám jenom tím, že suché a napadené listy pravidelně odstraňuji. Je to trochu jako závod: bude infekce postupovat rychleji, než stačí rajčata růst? Situace ovšem není tak zlá, jak by se z popisu mohlo zdát. Mám na keřích desítky kilo zelených rajčat (Tornáda i kolem 3 kg na rostlinu – dva výhony), Stupické, Strabena, Nelinka a Mountain Magic už mi daly kolem kila červených a další jsou v procesu červenání. Ostatní odrůdy ale ještě nic, a to včetně Startek. Překvapilo mne Tomato Berry, které má být velmi rané, ale zatím, tedy kromě té chudinky na balkóně (ale i tam později než jiné odrůdy), nejeví žádný sklon k červenání. A Evě T. dozrávaly jako jedny z prvních, i když pod jménem Garden Berry. Jsou ty dvě odrůdy opravdu jedno a totéž?
Balkóny procházejí postupnou likvidací, i když i tam něco málo sklízím. Počítám, že do konce července budou prázdné, takže je budu moci důkladně dezinfikovat.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika