Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Katko, abychom si správně rozuměli: do výsevního substrátu nepřidávám nic. To až potom, když je přesazuji podruhé. Přesazuji je totiž už do konečné směsi hlíny, růstového substrátu a těch příměsí. Když pak jdou do posledního hrnce, čili květináče, nezbavuju je už balu (to by bylo obtížné a riskantní kvůli poškození kořínků). V tom má Vladimír pravdu: pokud je budete dávat do čistého růstového substrátu, není potřeba nic přidávat (obvykle 6 týdnů), i když jsem to tak na jaře dělal a listy žloutly a uvadaly ve velkém. Teď je to mnohem lepší. Pokud vím, rajčata nejsou citlivá na přebytek vápníku.

Používám klíčení na buničině, pak jdou do čistého výsevního substrátu a pak už do konečné směsi. Přesný poměr přísad nedokážu číselně vyjádřit, ale do 10l zeminy přidám tak 1,5 zahradnických lopatek jak popele, tak dolomiťáku - toho možná trochu míň. Skořápek je málo, takže kolem 1 plné hrsti. Mám za to, že ty poměry nejsou nijak kriticky důležité. Písek, ale ten není o vápníku, to je jen na strukturu půdy a provzdušnění, cca 3 - 4 lopatky. Hlína z chalupy je totiž jílovitá a těžká.

Nebojte se, určitě vyklíčí, MP je tak naprogramovala. Hlavně je nepřelévejte jako já na jaře. Agro sice vysychá rychleji než Gramoflor, ale myslím, že stačí je zalít do podšálků tak jednou za 3 - 4 dny. Je lepší je nechat přeschnout - svěsí hlavičky či lístečky - než je utopit - uhnilé kořínky nevstřebou nic. Z přeschnutí se po zalití dostanou během půl hodiny. A se světlem si také moc hlavu nelamte, když není jiné, tak prostě dostanou tohle. Kdyby neprospívaly, prodlužte jim den třeba o 2 hodiny. Někde jsem četl, že by měly být na světle (tedy v zimních měsících) až 14 hodin denně. Čím slabší světlo, tím déle. Já jim tolik nedávám: 12 a dost (ale těm pod bílým světlem přilepšuju i o hodinuwink a zdá se, že si vedou líp než pod růstovými žárovkami). 

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika