Vápno do kvasu



tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.101 (?)
5.12.2009 21:00

tady se těžko radí - je fakt, že jsem párkrát "opravoval" nepovedenou pálenku tak, že se znovu přepálila (resp. prohnala rektifikační kolonou)  spolu s přídavkem malého množství jedlé sody - což je také alkálie, která měla za úkol vyvázat přebytečné kyseliny, způsobující ostrou pachuť.

Zbytky alkálií by (teoreticky) bylo možné otupit kyselinou potravinářské čistoty (např. citronovou, k té se asi dostanete nejsnáze), nicméně netěkavé vápno nemá v destilátu co dělat a není vyloučeno, že to "aroma" způsobují nějaké doprovodné látky. V každém případě budete-li experimentovat, tak nejpve s malým vzorkem pálenky...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 193.101 (?), 4.12.2009 22:18, zobrazeno: 63508x

Dobrý deň.

Na jeseň som si nazbieral jablká na kvas. Narezal, nechal vykvasiť a potom podľa Záhradkára č. 6/2000 som do každého sto litrového suda dal malú lopatku vápenneho hydrátu na odstránenie octanu etilnatého, ktorý podľa autora, škrabe v krku. Chcel som urobiť jemnú, svadobnú. Všetko je ale inak. Palenka má divnú pachuť a prenikavú arómu po vápne. Dá sa s tým niečo urobiť, prepáliť alebo niečo iné? Stalo sa Vám už niekomu niečo podobné a ako ste to riešily? Vyzerá to tak, že zo svadobnej bude kanálová. Ďakujem Jozef

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 118.44 (?), 5.12.2009 1:38

Tohle jsem ještě neslyšel kyseliny tam musí být aby to kvasilo podle mě vám někdo nabulíkal nějakou blbost a vy jste si akorát zkazil kvas.Do kvasu můžete přidat maximálně cukr a nebo nějaká ochucovadla med, citron, různá aroma atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 193.101 (?), 5.12.2009 9:43

Vapno som tam dal tri dni pred pálením. Tak že, kvasný proces bol už zastavaný.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 6.101 (?), 5.12.2009 21:00

tady se těžko radí - je fakt, že jsem párkrát "opravoval" nepovedenou pálenku tak, že se znovu přepálila (resp. prohnala rektifikační kolonou)  spolu s přídavkem malého množství jedlé sody - což je také alkálie, která měla za úkol vyvázat přebytečné kyseliny, způsobující ostrou pachuť.

Zbytky alkálií by (teoreticky) bylo možné otupit kyselinou potravinářské čistoty (např. citronovou, k té se asi dostanete nejsnáze), nicméně netěkavé vápno nemá v destilátu co dělat a není vyloučeno, že to "aroma" způsobují nějaké doprovodné látky. V každém případě budete-li experimentovat, tak nejpve s malým vzorkem pálenky...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 217.133 (?), 5.12.2009 21:08

Ja som pocul o inom postupe. Pridanim kyseliny napr. citronovej sa rozkladaju pritomne acetaly, z ktorych sa uvolnia jedovate aldehydy, ktore sa potom lahsie daju prepalenim odstranit. Ale nie som si isty, ci vapno moze naopak vznik acetalov podporit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 204.102 (?), 30.10.2022 19:59

ano... robím to tak už mnoho rokov... a bez problémov... dokonca aj kvas, ktorý už začal octovatieť sa tak dá zachrániť... u vás je problém asi moc veľa vápna... skúste si zmerať pH pálenky... ak by bola zásaditá...(ale moc tomu neverím),troška kys.citronovej to vyrieši... a potom prepáliť znovu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 12.4 (?), 5.12.2009 23:11

Pálím desítky let, ale o vápně ve kvasu jsem ještě neslyšel. Ale je docela možné, že rada se týkala neutralizace nového sudu, zejména z um. hmoty. tam během kvašení dochází k reakci alkoholu a povrchové vrstvy, takže výsledný efekt je cítit sudem. / U nás to trochu připomínalo řepu / A teprve další roky, kdy povrch byl stabilizován je vše OK.  Proto se nejprve do sudu z um. hmotu naleje něco potravinářského / a tím nezávadného /, pak vylije a teprve se dávají trnky, nebo něco dalšího. Jirka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 193.101 (?), 6.12.2009 21:03

Na tejto stranke som zo našiel.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 118.44 (?), 8.12.2009 16:19

Napsáno to tam opravdu je, ale já bych se to neodvážil tam dát, maximálně bych zkusil neutralizovat kyseliny potravinářskou sodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 8.12.2009 21:02

Měl bych strach z obojího. Nevím, jestli je potravinářská soda bezpečnější alkálií. Vznikající sodné soli či estery budou rozpustnější a možná těkavější než ty vápenaté a mohou se na chuti pálenky spíš projevit.
   Uhličitan vápenatý se údajně používá na snížení kyselosti vín. Vínan vápenatý se vysráží Nedopopručuje se ale totéž do ovocných vín, neboť třeba s kyselinou jablečnou tvoří rozpustnou sůl nedobré chuti. Jak je to s kvasem, nevím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika