Uskladnění slivovice v dub. sudu



host - 160.7 (?)
6.10.2015 9:28

Dovolím si to vysvětlit. Lihovost znamená obsah lihu v tekutině, tedy pokud dochází ke ztrátě obsahu sudu, nedocházi jen na lihu, ale také na vodě. Pokud jsou poměrné ztráty vody větší než lihu, mění se lihovost směrem ke vyšší hodnotě. Samozřejmě klesá absolutní objem lihu. Proč jsou ztráty vody větší než lihu, je popsáno ve scanu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
host - 220.205 (?), 25.11.2010 17:09

Věřím, chutnala po koňku, že? Kdepak slivovici do sudu, to už za krátký čas není slivovice, ale pít se to dá, a dobře. Do sudu bych dal pouze vínovici, ta tam přímo patří. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 146.209 (?), 17.12.2010 23:04

Dobrý večer Vám všem... pořídil jsem si na pěstitelskou slivovici dubový 50litrový sud... to co sud udělal po několika měsících se nedá popsat... zlatavá barva... úžasná chut s příchutí sudu... výrazně zjemnéná chut slivovice a ten pocit, když Vám zahřeje celý hrudník příjemný pocit... neumím to popsat... dokonalá souhra chutí... J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.33 (?), 7.10.2015 21:32

Měl jsem dva sudy dubový a akátový, každý dává jinou chuť, vůni a barvu uloženému destilátu. Nechci se přít co je lepší, zda nechat ve skle nebo v sudě. Osobně si myslím, že sud posune dobrou slivovici o level výš.

Ortodoxním zastáncům skla chci říct, že v minulosti byly destiláty jen v sudech a až později ve skle.

Sudy na destiláty jsou uvnitř vypalovány, vnitřní vrstva dřeva je zuhelnatělá. To staré sudy na pivo (vysmolené) a na víno nemají.

Na jaře pálenou slivovici není možné pro její až nepříjemně intenzivní chuť a vůni pít.  Teprve po několikaletém uskladnění a odvětrání je skvělá.

Jako mladí jsme ráno v plné tramvaji potají otevřeli plácačku se slivovicí. Jak zavoněla, okolostojící se začali vrtět a rozhlížet. Do další stanice byla již celá tramvaj nabuzená.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.10.2015 22:55

Na jaře pálenou slivovici není možné pro její až nepříjemnou chuť a vůni pít...

Obávám se, že buďto nemáte dobrý kvas anebo nenavštěvujete tu správnou pálenici.

Osobně si myslím, že sud posune dobrou slivovici o level výš

Ano, sud udělá z dobré slivovice dobré pití. Je to jiný level, ale nedá se říci, jestli vyšší nebo nižší. Tak, jako nelze tvrdit, že barikové víno je vyšší level než kvalitní přívlastkové.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.81 (?), 14.11.2010 21:32

Děkuji za váš názor, ale možná by jste si měl přečíst všechny mé přízpěvky a potom dělat chytré závěry.PM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 107.68 (?), 1.10.2015 22:53

Dobrý večer,

náhodou jsem narazil v knize Dr. Dyra Výroba slivovice a jiných pálenek na vysvětlení jevu, kdy docházi ke zvyšení lihovosti destilátu při uskladnění v sudu. Jinak velmi zajímáva kniha z roku 1944, je ke staženi.

Ing.Dr.-Josef-Dyr---Výroba-slivovice-a-jiných-pálenek_ str_115
Ing.Dr.-Josef-Dyr---Výroba-slivovice-a-jiných-pálenek_ str_115
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.180 (?), 2.10.2015 10:48

Oponoval bych - u uskladněného produktu v sudu nedochází ke zvýšení lihovitosti (jak uvádite), ale naopak se lihovitost produktu zcela jistě snižuje (díky známé Andělské dani a díky i vyzkoušené praxi).Ale graf je to zajímavý...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 160.7 (?), 6.10.2015 9:28

Dovolím si to vysvětlit. Lihovost znamená obsah lihu v tekutině, tedy pokud dochází ke ztrátě obsahu sudu, nedocházi jen na lihu, ale také na vodě. Pokud jsou poměrné ztráty vody větší než lihu, mění se lihovost směrem ke vyšší hodnotě. Samozřejmě klesá absolutní objem lihu. Proč jsou ztráty vody větší než lihu, je popsáno ve scanu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 6.10.2015 11:20

Ne všechno, co kdy bylo vytištěno, musí beze zbytku platit. Je známým faktem, že při výrobě koňaku se do sudu ukládá destilát se 60-70% alkoholu. Výsledný produkt má po letech kolem 40%. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 133.185 (?), 6.10.2015 12:11

Někde, nevím už kde, jsem četl takový poznatek. Destilátu po uskladnění v sudu po čase sice ubylo, ale měl vyšší lihovitost. Jsem nad tím nijak nepřemýšlel až teď jsem si na to v souvislosti s tím skenem vzpomněl.
Když je sud v suchém prostředí, tak to tak asi funguje - odpaří se více vody než lihu. Ale ve sklepech kde běžně destiláty zrají, kde je vyšší vlhkost je tomu naopak.
*
Jsou to zajímavé věci ty vztahy voda-líh-teplota-vlhkost. Asi i proto ten "vědní obor" alkoholometrie, vzniknul.

Rafael. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika