Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Kontakty   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Umístění palírny

Umístění palírny


host - xxx.xxx.18.59 (?)
15.1.2019 9:19

host - xxx.xxx.19.119, můžu se zeptat odkud je ten obrázek?

Neznámsad

*

A ještě jeden transportní:

Rafael.

Obrázky:

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4   
      

Umístění palírny


host - xxx.xxx.18.59 (?)
13.1.2019 10:48, počet návštěv: 7982
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Takové staré přísloví mně napadlo:
"Dobrý sluha, ale zlý pán!" INTERNET!
*
V dnešní době se to velmi hodí v sítích, diskuzích, blozích apod. a v nich k nejrůznějším tlácháním..
Proto prosím, zachovejte si zdravý rozum, úsudek a nevěřte, nebo si to aspoń snažte ověřit, to psaní na něm, na nich... a tak...

Rafael. 

Připojit reakci   
         

Umístění palírny


Standa_HK_ (1206) - xxx.xxx.223.242 (?)
13.1.2019 20:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, ýe závislost destilačního zařízení na "zdroji chladu" a "odpadu tepla" je dosti zásadní. Někdy je taková garáž nevhodná na umístění aparátku právě kvůli tomu, že nebývá napojena na vodovod a kanalizaci.

SfK.

Připojit reakci
            

Umístění palírny


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.92.238 (?)
13.1.2019 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To by až takový problém být neměl. Voda dokáže přitéct hadicí i z poměrně velké dálky, a druhou hadicí zase odtéct. A je jedno, je-li to z vodovodního řádu nebo čerpadýlkem ze sudu do sudu.

Připojit reakci
               

Umístění palírny


host - xxx.xxx.18.59 (?)
14.1.2019 0:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Měl jsem kolegu který si jednou udělal palírnu v panelákové kuchyni. Vlastně dva.
Během pár dní dovolené tam zpracovali cca 200l jablečného vína.
Špatné bylo, že přístroj byl malý, pomalý a asi proto stihli veškerou produkci během výroby vypít.
Výsledkem celé akce byly dvě rozhádané rodiny a dvě žádosti o rozvod...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Umístění palírny


Dakota.F (26) - xxx.xxx.238.190 (?)
14.1.2019 12:38
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V Polsku to je běžné. Youtube videa jsou toho plné. :) :) :)

Připojit reakci
                     

Umístění palírny


vyslouzil (17420) - xxx.xxx.92.238 (?)
14.1.2019 13:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Klasika 70. let byla mlékárenská konev s bajonetovým víkem, do něj vyvrtaná díra, trubička se závitem utěsněná z obou stran matkami. chladič většinou skleněný, dvě hadičky. Voda v paneláku za paušál, na plynovém sporáku šly tekuté kvasy docela rychle

Připojit reakci
                        

Umístění palírny


host - xxx.xxx.18.59 (?)
14.1.2019 17:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Francie z let cca 1900.

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Umístění palírny


host - xxx.xxx.19.119 (?)
15.1.2019 0:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No a zde pro změnu něco od nás, krátce po vzniku republiky.

Hezký den

Obrázky:
převozní pálenice 1922
převozní pálenice 1922
Připojit reakci
                           

Umístění palírny


host - xxx.xxx.18.59 (?)
15.1.2019 9:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

host - xxx.xxx.19.119, můžu se zeptat odkud je ten obrázek?

Neznámsad

*

A ještě jeden transportní:

Rafael.

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Umístění palírny


host - xxx.xxx.19.119 (?)
15.1.2019 12:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

K Vašemu dotazu: narazil jsem na to při darování nejmenší funkční pálenice Slováckému muzeu - muzeu lidových pálenic v Uherském Hradišti. A samotné foto našel na stránkách výrobce té minipálenice.

V záložce Víte že... je tam i k tomu zajímavé povídání:

O PÁLENÍ...
„Nikdo nemá kořalky bez daně páliti mimo stavení a pozemky, v nichž sám bydlí případně na nichž hospodaří.“
Citovaný odstavec zákona o lihu z roku 1888, který platil pro Moravu a některé další země monarchie patrně způsobil, že některé pálenice dostaly kolečka. Zatímco kvas musel zůstat na gruntě a tamtéž muselo proběhnout i pálení, půjčování aparátů bylo C.K. inspektory tolerováno.
Pro náš model bylo inspirací malé mobilní zařízení, které se podle pamětníků pohybovalo mezi sousedy v podhradí Buchlova. Mělo měděný kotlík na necelých 20 litrů kvasu, topilo se pod ním dřevem a nemělo míchadlo. Kvas se nejprve přivedl k varu za stálého míchání vařečkou, a teprve potom se nasadilo víko, které se dotáhlo obručí. Případné netěsnosti se řešily těstem. Do chladiče, ve kterém byla měděná spirála, se v „kýblu“ (kbelíku) nanosila studená voda, která se musela během pálení dolévat. Teplá voda odtékala přepadem, zachytávala se do kýblů nebo do necek „a děcka si v ní mohly umyt nohy“. Mezi tím lihové páry proudily přes trubky přestupníku do spirály chladiče, kde kondenzovaly a odkapávaly do přistavené nádoby již jako destilát. První pálení bylo „na hrubo“. Vznikla při něm pálenka zvaná „lajtr“ s koncentací alkoholu kolem 30%. Vzniklý produkt bylo nutné ještě jednou přepálit, aby se zvýšila koncentrace a oddělily se jednotlivé složky. Nežádoucí „výskočky“, které kondenzovaly jako první, potom žádané „ jádro“ a nakonec „dokap“ nevalné chuti a vůně. První a poslední se hodilo jedině na mazání kolen. Cenné „jádro“ se pak ředilo na léty ověřený poměr 50 až 51%, při kterém nejlépe vyniknou chuťové a aromatické kvality ovocné pálenky. K ředění se používala měkká voda z pečlivě vybrané studánky, aby se výsledný destilát nezakalil.
Mistrovství páleníka spočívalo a vlastně stále spočívá ve správném oddělení uvedených složek. Těsně za „výskočky“, které mohou obsahovat škodlivý metanol, totiž kondenzují ty nejbáječnější aromatické látky - a tak se může snadno stát, že vznikne buď pálenka jalová, bez slušné vůně a chuti, a nebo bolehlav. Tajemství vynikajících pálenek a zejména pak královny „SLIVOVICE“ z Moravy však spočívá v něčem jiném. Destilace, ač je velmi důležitá, je jen čistící proces, při kterém se oddělují látky s různým bodem varu obsažené v kapalině, v našem případě ovocném kvasu. Nejsou-li ty správné aromatické látky v kvasu, nebudou ani v destilátu. A naopak budou-li v kvasu plísně a různé „přiboudliny“, ani několikanásobnou destilací kvalitní pálenku nezískáme. Není tedy pravda, že čím vícekrát destilujeme, tím kvalitnější je pálenka. S každou další destilací se vytrácí ty úžasné aromatické látky zralého ovoce. A o ty přece jde, no ne? Dvojnásobná destilace je tak akorát!

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ředění slivovice1075.12.2019246212
Pálenka z kdoulí222.12.201923800
Dřevo do destilátu462.12.201933234
Škrábavost pálenky5125.11.201968877
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019141710
Domácí pálenice1923.11.201912525
Tis cerveny323.11.2019618
destilační přístroj105523.11.20191470343
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912120
Zakalená část pálenky1311.11.20192122
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201932950
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201923427
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201929740
Pečetní vosk114.11.20192031
Palenka z datli?103.11.20197372
Refraktometr na měření kvasu243.11.201914270
Vaření hroznového vina21.11.2019480
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.2019746
Pálenka z dýně6030.10.201959598
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201919875
Míchat lutr při 2D?528.10.20191575
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201921817
Zakalená slivovice17222.10.2019239225
Koupě Palírny 1614.10.20194491
Poraďte jaké kvasinky289.10.201919501
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191491
Test na metanol832.10.201997605
Kvas trnky630.9.20191288
Šípkovica ako ma to2326.9.201941889
Vzdálenost trubky od kotla626.9.20191394
Marhulovy kvas je moc husty1523.9.20192274
Posudzovanie ovocného kvasu920.9.20193822
Co se děje se slivovicí při uskladnění zraje?1615.9.201923822
Novy kvas nekvasi712.9.20191800
Výtěžnost a cena1012.9.20192327
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?710.9.20191842
Smíchání dvou kvasů?155.9.201911232
Destilační přístroj193.9.20194584
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5930.8.201938153
Da se to este?927.8.20191777
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Elektrická udírna z Mountfield5.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?4.12.2019
Destilát z medu - zná někdo návod na naložení kvasu?3.12.2019
Uzeni bucek3.12.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů