Umístění palírny



host - 19.119 (?)
15.1.2019 0:42

No a zde pro změnu něco od nás, krátce po vzniku republiky.

Hezký den

převozní pálenice 1922
převozní pálenice 1922
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
      
host - 18.59 (?), 13.1.2019 10:48

Takové staré přísloví mně napadlo:
"Dobrý sluha, ale zlý pán!" INTERNET!
*
V dnešní době se to velmi hodí v sítích, diskuzích, blozích apod. a v nich k nejrůznějším tlácháním..
Proto prosím, zachovejte si zdravý rozum, úsudek a nevěřte, nebo si to aspoń snažte ověřit, to psaní na něm, na nich... a tak...

Rafael. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 13.1.2019 20:41

Myslím si, ýe závislost destilačního zařízení na "zdroji chladu" a "odpadu tepla" je dosti zásadní. Někdy je taková garáž nevhodná na umístění aparátku právě kvůli tomu, že nebývá napojena na vodovod a kanalizaci.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 13.1.2019 23:33

To by až takový problém být neměl. Voda dokáže přitéct hadicí i z poměrně velké dálky, a druhou hadicí zase odtéct. A je jedno, je-li to z vodovodního řádu nebo čerpadýlkem ze sudu do sudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 18.59 (?), 14.1.2019 0:21

Měl jsem kolegu který si jednou udělal palírnu v panelákové kuchyni. Vlastně dva.
Během pár dní dovolené tam zpracovali cca 200l jablečného vína.
Špatné bylo, že přístroj byl malý, pomalý a asi proto stihli veškerou produkci během výroby vypít.
Výsledkem celé akce byly dvě rozhádané rodiny a dvě žádosti o rozvod...

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Dakota.F - (29) - 238.190 (?), 14.1.2019 12:38

V Polsku to je běžné. Youtube videa jsou toho plné. :) :) :)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 14.1.2019 13:50

Klasika 70. let byla mlékárenská konev s bajonetovým víkem, do něj vyvrtaná díra, trubička se závitem utěsněná z obou stran matkami. chladič většinou skleněný, dvě hadičky. Voda v paneláku za paušál, na plynovém sporáku šly tekuté kvasy docela rychle

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.59 (?), 14.1.2019 17:31

Francie z let cca 1900.

Rafael.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.119 (?), 15.1.2019 0:42

No a zde pro změnu něco od nás, krátce po vzniku republiky.

Hezký den

převozní pálenice 1922
převozní pálenice 1922
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.59 (?), 15.1.2019 9:19

host - xxx.xxx.19.119, můžu se zeptat odkud je ten obrázek?

Neznámsad

*

A ještě jeden transportní:

Rafael.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 19.119 (?), 15.1.2019 12:25

K Vašemu dotazu: narazil jsem na to při darování nejmenší funkční pálenice Slováckému muzeu - muzeu lidových pálenic v Uherském Hradišti. A samotné foto našel na stránkách výrobce té minipálenice.

V záložce Víte že... je tam i k tomu zajímavé povídání:

O PÁLENÍ...
„Nikdo nemá kořalky bez daně páliti mimo stavení a pozemky, v nichž sám bydlí případně na nichž hospodaří.“
Citovaný odstavec zákona o lihu z roku 1888, který platil pro Moravu a některé další země monarchie patrně způsobil, že některé pálenice dostaly kolečka. Zatímco kvas musel zůstat na gruntě a tamtéž muselo proběhnout i pálení, půjčování aparátů bylo C.K. inspektory tolerováno.
Pro náš model bylo inspirací malé mobilní zařízení, které se podle pamětníků pohybovalo mezi sousedy v podhradí Buchlova. Mělo měděný kotlík na necelých 20 litrů kvasu, topilo se pod ním dřevem a nemělo míchadlo. Kvas se nejprve přivedl k varu za stálého míchání vařečkou, a teprve potom se nasadilo víko, které se dotáhlo obručí. Případné netěsnosti se řešily těstem. Do chladiče, ve kterém byla měděná spirála, se v „kýblu“ (kbelíku) nanosila studená voda, která se musela během pálení dolévat. Teplá voda odtékala přepadem, zachytávala se do kýblů nebo do necek „a děcka si v ní mohly umyt nohy“. Mezi tím lihové páry proudily přes trubky přestupníku do spirály chladiče, kde kondenzovaly a odkapávaly do přistavené nádoby již jako destilát. První pálení bylo „na hrubo“. Vznikla při něm pálenka zvaná „lajtr“ s koncentací alkoholu kolem 30%. Vzniklý produkt bylo nutné ještě jednou přepálit, aby se zvýšila koncentrace a oddělily se jednotlivé složky. Nežádoucí „výskočky“, které kondenzovaly jako první, potom žádané „ jádro“ a nakonec „dokap“ nevalné chuti a vůně. První a poslední se hodilo jedině na mazání kolen. Cenné „jádro“ se pak ředilo na léty ověřený poměr 50 až 51%, při kterém nejlépe vyniknou chuťové a aromatické kvality ovocné pálenky. K ředění se používala měkká voda z pečlivě vybrané studánky, aby se výsledný destilát nezakalil.
Mistrovství páleníka spočívalo a vlastně stále spočívá ve správném oddělení uvedených složek. Těsně za „výskočky“, které mohou obsahovat škodlivý metanol, totiž kondenzují ty nejbáječnější aromatické látky - a tak se může snadno stát, že vznikne buď pálenka jalová, bez slušné vůně a chuti, a nebo bolehlav. Tajemství vynikajících pálenek a zejména pak královny „SLIVOVICE“ z Moravy však spočívá v něčem jiném. Destilace, ač je velmi důležitá, je jen čistící proces, při kterém se oddělují látky s různým bodem varu obsažené v kapalině, v našem případě ovocném kvasu. Nejsou-li ty správné aromatické látky v kvasu, nebudou ani v destilátu. A naopak budou-li v kvasu plísně a různé „přiboudliny“, ani několikanásobnou destilací kvalitní pálenku nezískáme. Není tedy pravda, že čím vícekrát destilujeme, tím kvalitnější je pálenka. S každou další destilací se vytrácí ty úžasné aromatické látky zralého ovoce. A o ty přece jde, no ne? Dvojnásobná destilace je tak akorát!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika