Ultrazvuk - ma cenu (zestařit) slivovici?

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?)
12.11.2011 18:26

Ano - toto vzduchovani jsem tady uz nekde na jinem vlaknu take popisoval. Na rozdil od ultrazvuku s tim mam docela dobre zkusenosti. Ale ze by mi to penilo, to teda ne. Nicmene vysledek je vice nez uspokojujiici.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

sneck - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 22.16 (?), 25.10.2011 20:12, zobrazeno: 43831x

Jaky to ma efekt??bude vysledek lepsi??mate zkusenosti?

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 100.238 (?), 26.10.2011 11:33

No tak... co na to rict. Vysledek je ze to neni horsi nez predtim. Zkusil jsem to a jsem z toho rozpacity. Ne ze bych neco pokazil, ale zase takovy zazrak to neni.

host - 220.205 (?), 27.10.2011 18:15

Ultrazvukové vlny nemohou v žádném případě destilát "zestařit". Nicméně je toto zařízení účinné na odstranění rozpuštěných plynů, které v čerstvě připraveném destilátu vždy jsou, nicméně tyto plyny opustí každý destilát tak do tří dnů po naředění na požadovanou koncentraci a pravidelném provzdušňování, nejlépe mícháním v demižonu. Zestařování destilátů je velmi složitý proces se kterým si ani stávající věda neví rady. Jde o to, že některé složky destilátu jsou schopné reagovat se vzduchem a vytvářet nové, velmi složité, často velké molekuly v naprosto nepatrných, pro stávající analytické přístroje v podprahových koncentracích. Není nad chuťové pohárky v ústech, ty jsou nejcitlivější, dokáží spektrum chutí ocenit. slosar-petr@seznam.cz

host - 16.110 (?), 12.11.2011 16:56

Pane šlosar, sleduji Vaše příspěvky a velmi s nimi souhlasím, ale s tím ultrazvukem, no, věci se mají tak, že jsem to zkoušel, ale dle mého názoru to nemá žádný efekt. Vloni mi to nabídli v palírně, tak jsem polovinu nechal "vyklepat" a druhou polovinu jsem si upravil doma - a teď se podržte - vzduchováním z akvária! Vzal jsem nový kamínek, novou hadičku a strčil jsem to do demižónku, spustil vzduchovou pumpu a nechal jsem to bublat 2 dny, možná, že by stačilo i méně. Slivovice nejdřív začala pěnit, tak jsem se lekl, že něco je špatně, a mezitím mi přišla návštěva, takže na proces jsem pozapoměl, a asi za 3 hod jsem se šel podívat a pěnění už bylo jen mírné, tak jsem to nechal být. Nebudu napínat, ale vzduchováním jsem získal lahodnější pití než ultrazvukem, a až si mok letos přivezu z pálenice, určitě to zopakuju i letos!

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 51.179 (?), 12.11.2011 18:26

Ano - toto vzduchovani jsem tady uz nekde na jinem vlaknu take popisoval. Na rozdil od ultrazvuku s tim mam docela dobre zkusenosti. Ale ze by mi to penilo, to teda ne. Nicmene vysledek je vice nez uspokojujiici.

host - 16.110 (?), 12.11.2011 18:30

A to pěnění nemohlo být tím, že slivovice byla úplně čerstvě vypálená a ihned naředěná? Druhý den to už nepěnilo, tak jsem si myslel, že to tak mělo být...

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 154.249 (?), 13.11.2011 17:36

Jestli pěnění mělo či nemělo být bych rešil až po ochutnání. Když chutná tak nechť i pění.

host - 220.205 (?), 13.11.2011 9:04

Nepochybně se shodujeme v názoru na těžko prokazatelný efekt ultrazvuku, ale na vzduchování jakéhokoliv destilátu buďte hodně opatrný. Jde totíž o to, že tímto procesem nejen odstraníte z destilátu nežádoucí pachy, které jsou tak typické pro čerstvý destilát, ale vzápětí i celou řadu vonných komponent a to je škoda. Jistě máte z minula doma nějaké starší destiláty, které jste ještě "nevzduchoval", tak vyhodnoťte jejich vůně, uvidíte, že provzdušněné voní citelně méně, ale v chuti mohou být lepší, souhlasím. slosar-petr@sezam.cz

j3david - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (192) - 154.249 (?), 13.11.2011 17:34

Jak se říká "Všeho s mírou"! Vzduchuji ihned po vypálení a naředění a to takových 12 - 14 hodin. Následně na to už neprovádím "odvětrání" v otevřené nádobě ja je všeobecně doporučováno. A spokojenost.

host - 14.97 (?), 20.11.2012 11:34

To je divný. Opravdu se nenajde nikdo, kdo by tu potvrdil příznivý efekt toho ultrazvuku? Jeden známý říkal, že zkoušel před aplikací ultrazvuku a po něm (hned v pálenici) a sklenka po ultrazvuku byla prý výrazně lepší.

Teď jsem domluvil s jedním výrobcem ultrazvukových čističek a prý se to skutečně používá (no, je to prodejce, že). Jen v papírovém návodu je prý napsáno, že se do ultrazvuku nemají dávat hořlaviny. Nicméně ústně potvrdil, že se tak děje a není problém - na vlastní nebezpečí.

Uvažuji, jestli si mám koupit raději ultrazvuk (cca 1000 Kč) nebo akvarijní provzdušňovadlo. 

Něco s tím musím udělat, protože příbuzenstvo mi vše vypije dřív, než je slivovice dost zakulacená.

Aleš

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025