Uchování hotového kvasu z třešní



Stránky: 1,  2,  3   
host - 37.155 (?) 
21.6.2009 19:44, zobrazeno: 47101x

Prosím o informaci, zda je možné po vykvašení zachovat kvas nějakou dobu bez pálení. Jedná se mně zejména o to, že většina palíren funguje jen sezoně, tzn. zhruba od srpna a tudíž člověk nemůže nechat vypálit skoré třešně. Prosím o radu, jestli by pomohlo po vykvašení uzavřít nádobu, popř. zadělat igelitem a páskou a dát do místnosti s teplotou okolo 10 - 15 st.? Praktikoval jste to někdo, prosím? Děkuji za všechny odpovědi. Petraš

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 22.6.2009 13:47

Čerešňový kvas považujem za nebezpečný, z takého pohľadu, že rýchlo vykvasí a rýchlo sa môže prekysnúť. Mám obavy, či teplota 10 bude dostačujúca... Malo by sa jednať o teplotu ešte bližšie k bodu mrazu.  Na druhej strane neverím, že sa nenájde vo Vašom okolí nejaká už fungujúca pálenica. Šak normálne sa páli od 1júna do 31 mája - jedna sezóna.  U nás už takmer mesiac sa pália čerešne, aj keď striedmo ale pália, ešte sa hlavná sezóna len začne, keď sa budú pálit neskoré chrobavé odrody.  Doneste kvas ku nám na stredné Slovensko :-D.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 138.172 (?), 22.6.2009 16:41

Bohužel člověk nižší teplotu nevytvoří. Těžko budu v těchto dnes hledat teplotu pod bod mrazu. :-)))) Bohužel marně hledám pálenici, která by již fungovala, popř. zase chtějí obsah až nad 150 l, což samostatně nedám dohromady bez toho, aniž bych čekal na dozrání dalšího pozdějšího stromu. Nakládám barely na auto a vyrážím směr střední Slovensko. :-))). Jinak díky za radu

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 22.6.2009 15:11

Třešně jsem pálil poprvé a naposledy roku 1986. Zařekl jsem se, že to už nikdy dělat nebudu, trhání bylo natolik namáhavé, že výsledný produkt za to nestál. Kdyby ale nebylo zbytí a bylo třeba kvas udržet, použil bych ušlechtilé kvasinky, třešně přisladil (ač jinak cukr do kvasu nedávám), trochu okyselil citronovou kyselinou a provedl opatření, jak uvádíte  - tedy pečlivý kvasný uzávěr a co nejchladnější teplota.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 138.172 (?), 22.6.2009 16:48

Rád bych se Vás poptal, zda ušlechtilé kvasinky mohu přidat již do cca týden naložených beček? Ohledně cukru do třešní mně také známý radil přidat cca 2 kg / 50 l sud. I když se mně to zdálo moc a raději bych nepřidával, provedl jsem tak. Tou kyselinou citronovou mám okyselit až po vykvašení nebo již rozředěnou přimíchat nyní? A orientačně jaké množství, prosím? A uzavřít až po vykvašení nebo máte na mysli kvasnou zátku s habičkou, která bude vložena do kýble s vodou, aby se zpět nedostávat žádný vzduch? Nyní mám sudy přikryté pouze čistou hadrou. Na vrchní části se občas vyskytne plíseň - je, prosím, na závadu nebo ji ponechat? Samozřejmě, že jakmile se kolář (deka) začne propadávat, okamžitě ji odstraním. Děkuji moc za zkušené rady. Je pravda, že třešně dají zabrat, ale i tak věřím, že mně výsledek potěší. :-)))

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 22.6.2009 17:08

Ušlechtilé kvasinky můžete přidat kdykoli, ale jestli již obsah kvasí, jejich přínos nebude velký. Divoké kmeny lze trochu potlačit zasířením, ale toho bych se u kvasu bál. Cukr bych volil hnědý třtinový nerafinovaný, i když je dražší.  Kvas bych okyselil hned v začátku, stejnou dávkou jako při přípravě ovocného vína. Sudy bych uzavřel hned od začátku - při kvasné trubičce může plyn odcházet a vzduch se ke kvasu nedostane. Čistá hadra chrání kvas jen před prachem, ale ne před okysličením. Plíseň do zdravého kvasu nepatří, zejména v malé nádobě. Někdy ale nejde o plíseň, nýbrž tzv "křís" - takový bílý škraloup. Ani ten ale kvasu na kvalitě nepřidá. Ale jak říkám, s třešněmi už přes 20 let žádné zkušenosti nemám. S třešňovicí od kamarádů ano, vždycky ji pochválím, vědom si námahy, co je musel stát sběr třešní. Ale kvalitou mě málokdy upoutá, asi kvůli nadbytku přidaného cukru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 22.6.2009 19:10

Dělal jsem kvas z třešní jen jednou a to před dvěmi lety. Od té doby marně vyhlížím úrodu třešní, aby to stálo za to. Já pálil po 4 týdnech nějakou chrupku, 250 l kvasu a výsledný produkt 13l 48% luxusní třešňovice (pouze!). Dnes, kdyby bylo třešní více, bych do toho šel znovu, lepší pálenku jsem od té doby nepil. I přes tu žalostnou výtěžnost (bez cukru) a pracnost při sběru... 
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (108) - 235.143 (?), 22.6.2009 20:49

Nejako mi to nedá, ale z 250 L kvasu len 13l...? Nejako sa mi to nezdá, čerešne nemajú vysokú výťažnosť, ani nejaké letité skúsenosti s nimi nemám, ale mám pocit, či Vám neprekysli.  Čerešne sa rodia, zbierajú, ale predovšetkým kvasia za teplých mesiacov... Maximálne dávam čerešniam 3 týždne a potom rýchlo do pálenice.  Neviem, či práve toto nemalo vplyv na množstvo destilátu - začal proces premeny alkoholu na kys. octovú, no ešte ste to stihli, kým sa proces nedokončil a niečo vypálil. Toť môj osobný názor.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 97.44 (?), 22.6.2009 21:04

Od té doby jsem kvas z třešní kvůli nedostatku "výchozí suroviny" nedělal, ale destilát tenkrát neměl chybu. Nevím, jestli to bylo zbytkovým cukrem (i když po čtyřech týdnech kvašení, nevím, nevím), ale třešně opravdu nemají velikou cukrnatost. 
Martin

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 22.6.2009 21:55

Já si myslím, že výtěžnost nemusela být vyšší ani ze správně ošetřeného kvasu. Kdysi, při pokusech o třešňová vína jsem měřil cukernatost šťávy z Scneiderových chrupek a překvapilo mě, jak málo je sladká - třeba ve srovnání s jablečným moštem. Naopak černé, přezrálé Kaštánky, aspoň podle chuti by mohly mít cukru o dost víc.
   Nicméně představa, že na jeden litr třešňovice musím natrhat 20 kg u mě zavání masochismem .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika