Turbo kvasnice



Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?)
26.9.2018 12:11

Je to blbosť, výťažnosť závisí v prvom rade od obsahu skvasiteľných cukrov a až potom od kvasiniek. Aj obyčajné nešľachtené kvasinky dokážu poskytnúť dobrú výťažnosť, keď majú čo skvasovať.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 68.76 (?), 26.9.2018 8:17, zobrazeno: 23157x
Zkousel uz nekdo slechtene turbo kvasinky?ta viteznost alkoholu je opravdu tak velká, az dvojnasobna?
   
host - 224.180 (?), 26.9.2018 9:11

Jak to myslíte?

Vítěznost od vítěz, nebo výtěžnost od vytěžit?

   
host - 237.32 (?), 26.9.2018 11:27

podla mne je to blbost. kvasinky nemaju az taky vplyv na vytaznost. moznbo 10-15% navyse, ale urcite nie 2nasobok. 

      
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 26.9.2018 12:11

Je to blbosť, výťažnosť závisí v prvom rade od obsahu skvasiteľných cukrov a až potom od kvasiniek. Aj obyčajné nešľachtené kvasinky dokážu poskytnúť dobrú výťažnosť, keď majú čo skvasovať.

         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 17.10 (?), 26.9.2018 13:14
Pokud kvasite jablka s 11 procenty cukru, pak se to zrejme neprojevi. Jenze pozdni hrozny z teplych oblasti maji mnohem vice nez 20 a na to divoke kvasinky nestaci.
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 92.38 (?), 26.9.2018 14:03

No ale dvojnásobek? To už by vykvasily rovnou griotku nebo tuzemák.

               
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 26.9.2018 14:10

Kvasinky dokážu teoreticky skvasením 17 g cukrov vyprodukovať 1 obj. % alkoholu. Neviem si predstaviť, že by turbo kvasinky skvasením napr. 170 g cukrov (17 ° NM) vyprodukovali namiesto 10 obj. % alkoholu 20 obj. %. To by namiesto vína vznikla rovno vínovica a ak by bola v drevenom sude, tak rovno brandy.

                  
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 26.9.2018 15:56

Pokud používáme kvasinky nebo turbo kvasinky, stále postupujeme podle klasické chemické rovnice a vyrobíme tak maximálně hodně silné víno. Myslím, že je hudbou blízké budoucnosti (30 let) možnost zakázat zastaralé kvasné procesy a vyrábět alespoň průmyslově alkohol pomocí bakterií (např. Moorella) aniž by se uvolňoval kritizovaný CO2. Pak samozřejmě vyprodukujeme i trojnásobné množství alkoholu, protože zpracujeme i vlákninu. Jenže co pak dáme na kompost?

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 26.9.2018 20:40

Zaujímavý príspevok. Už teraz také baktérie existujú (Zimmomonas mobilis), ktoré dokážu produkovať etanol, no neviem, či sa využívajú aj v priemysle. Nevýhodou baktérií je, že sú vo všeobecnosti dosť citlivé na fermentačné podmienky v porovnaní s kvasinkami. Druhá vec je, ako by bakteriálne kvasenie malo vplyv na senzoriku vzniknutého alkoholu. U kvasiniek je známe, že okrem etanolu dokážu produkovať aj rôzne prchavé látky, ktoré dodávajú výslednému nápoju ten správny buket.

                     
Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 27.9.2018 9:21

Pozeral som stránku predajcu spomínaných turbokvasiniek a tá dvojnásobná výťažnosť je relatívna. Dvojnásobná bude možno vtedy, ak sa kvasinky použijú do kvasov s vysokým obsahom cukru (32° NM), kde je možné získať 18 % alkoholu. Potravinárske kvasinky (myslia asi droždie) by takúto koncentráciu alkoholu neprežili. Čiže kvasenie by sa predčasne zastavilo, ale nie v dôsledku nedostatku cukrov, ale kvôli vysokej koncentrácii alkoholu. Pri bežných kvasoch, kde je obsah cukrov podstatne nižší (10-15° NM), veľký význam turbokvasiniek nevidím. Tie dokážu spoľahlivo prekvasiť aj klasické kvasinky určené pre ovocné kvasy.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika