Test na metanol



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 105.132 (?) 
28.10.2015 9:12

...aj preto, ze etanol je dobry protijed na metanol. Ale ak do vodky niekto prida desiatky percent metanolu, tak to ani etanol nezvlada.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                     
host - 109.47 (?), 17.2.2016 21:37

Tato informace se týká jenom ovocného destilátu, nebo platí i pro cukernej destilát?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 17.2.2016 22:07

Pominu-li skutečnost, že k pěstitelskému pálení by jste neměl vozit kvašenou cukrovou vodu, tak ta informace platí obecně a tedy třeba i pro pálenku z piva. Dobře vedená destilace a správné oddělení předku zajišťuje, aby v hlavním proudu nebylo nadlimitní množství metanolu. Z tohoto pohledu je dvoukotlové pálení bezpečnější než pálení najednou. Při dvoukotlovém pálení oddělujete předkap/úkap dvakrát. Je ale pravdou, že pokud kvas metanol neobsahuje, tak při opakované destilaci je předek menší nebo nulový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 109.47 (?), 18.2.2016 8:57

Dobrý den. Děkuji za odpověď, pouze nechápu výraz dvoukotlové pálení.Jarda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 63.13 (?), 18.2.2016 13:10

To je ten problém... sice nevím co je dvoukotlové pálení (pálení na aparatuře se dvěma destilačními kotli v serii a její princip) nebo jednokotlový rektifikační způsob (destilace s rektifikační kolonou), ale budu to dělat... přece o základech destilace nemusím také nic znát, ono to přeci kape samo... no a když, tak se zeptám na Zahradě!! Vlastní studium je pro blbce... chytrák má internet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 227.148 (?), 18.2.2016 14:30

I některé "odborné" knihy je třeba brát s rezervou natož internet!!!
Tam mnohdy kdekdo napíše co ho zrovna napadne i když o tom moc neví:

"Z tohoto pohledu je dvoukotlové pálení bezpečnější než pálení najednou".

Z principu je to blbost, nicméně při výrobě pálenek je to víceméně jedno protože důsledná rektifikace je při výrobě pálenek nežádoucí.
*
"...ta informace platí obecně a tedy třeba i pro pálenku z piva".

Destilát z vína, mimo hybridních samorodých odrůd, obsahuje skoro 10x méně metanolu než ovocné pálenky. Destiláty z cukru nebo obilí taky.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 18.2.2016 18:37

Destilát z vína, mimo hybridních samorodých odrůd, obsahuje skoro 10x méně metanolu než ovocné pálenky. Destiláty z cukru nebo obilí taky.

Zdroj metanolu v destilátu, je v podstatě trojí:
1. Kvašením pektinů v ovoci. Víno, pivo, obilí mají pektinů méně
2. Suchou destilací - připálením slupek, pecek. Tekutý kvas se nepřipálí.
3. Metanol vzniká jako vedlejší produkt i u etanolového kvašení. 

U vína, piva, cukru a mladiny připadá v úvahu jen bod 3. Nicméně praktický dopad této skutečnosti na rizikovost destilátu je, jak již bylo psáno, nulový. A kydybch se měl rozhodnout, zda pít pálenku z ovoce nebo z cukru, volba je, myslím, jasná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 226.214 (?), 18.2.2016 21:06

 To, že se kdysi metanol vyráběl hlavně suchou destilaci dřeva a a lidově se nazýval "dřevným lihem" bych nespojoval s tím, že se při primitivních domácích destilacích připálí pár pecek, část   dužiny nebo jiný hustý podíl kvasu. Takový smradlavý destilát je nepitelný z úplně jiných důvodů a s metanolem a nějakou jeho otravou to nemá nic společného!
Proto jsem psal o určitých korekcích i z "odborné literarury", protože koukám, že ten mýtus pořád přežívá.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 19.2.2016 7:49

Samozřejmě. Taky píšu, že dopad "doprovodného" metanolu na rizikovost destilátu je nulový.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.136 (?), 19.2.2016 8:49

nepitelny... metanol vraj zlepsuje, zjemnuje chut destilatu. Toto subjektivne posudili niektori, ktori sa stali obetami otrav puncovanym alkoholom.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika