No, ono nejde o nějaký zištný důvod, ale o neopatrnost, či neznalost, kdy palič prostě všechno přelije do kotle, nebo to lije přes příliš řídkou látku. Já to dělám tak, že kvas - v mém případě kapalinu typicky jen s jemnými částicemi, opatrně stáhnu hadičkou nad kaly. Protože "cuc" hadičky by vtahoval i kaly, stahuji v určité výšce nad hladinou. Zbytek z kvasné nádoby, zpravidla něco pod 5l přeliji do malého demižonu a po usazení opět opatrně stáhnu nad kalem a přidám k předchozímu. Ve 20l kvasné nádobě bývá tak 1,5 - 2 cm silná vrstva usazenin, i když pracuji se surovinami, které mají velmi málo tuhého podílu. Jistě, nejsou tam jenom kvasinky, ale i téměř mikroskopické součásti původní suroviny. Nicméně, když jsem dělal pokus stran odolnosti kvasinek proti EtOH a rozkvašoval pouze cukr - tak asi 2l vody s cukrem, pak usazenina, která mi vhrkla do baňky musela obsahovat jenom kvasinky. Výsledkem byl nechutný patok, ze kterého jsem to nedostal pořádně ani aktivním uhlím a redestilací. Od té doby si dávám na usazeniny s kvasinkami velký pozor.