Proč se přidává cukr do meruňkového maču?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?) 
17.9.2015 11:51

Kilo na 50 kg meruněk je zanedbatelné

Jednoduché počty:
kilo na 50 kg meruněk = 2 kg na 100 kg meruněk
100 kg meruněk = 75 % šťávy, 15% pecek, 10% sušiny
cukernatost meruněk je 10 - 14 %
v 75 litrech šťávy je tedy 7,5 - 10,5 kg cukrů
tím pádem 2kg přidaného cukru představuje 19 - 27% veškerých sacharidů v mači.

To považujete za zanedbatelné?
Cukr do meruněk dávám (bojím se, aby se kvas nezkazil) ale zanedbatelné to fakt není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 17.9.2015 11:56

8 kg řepy není totéž co 1 kg rafinovaného cukru. Ano, řepa se svým aroma do mače nepatří, nezlepšuje stabilitu kvasu a kazí chuť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 13.189 (?), 17.9.2015 12:32

pánové, jak pan doktor, tak pan Standa. Slovíčkaříte, asi se nudíte. Víte jak jsem to myslel. A trvám na tom, že do 2 kg/100kg ovoce se jedná o množství, které nemá smysl nijak extra tvrdošijně řešit. Osobně nepřidávám, ale nebudu tady k vůli tomu vyvolávat válku jak někteří vůči cukrařům. Ani jeden by jste rozdíl ve výsledném destilátu nepoznal (ačkoliv se určitě tato věta objeví jako citovaná a reakce bude "ano, vsaďte se, že poznáme i 0,5 kg řepného cukru v kvasu"), ale důležité je se chytit příspěvku a řešit blbůstky jako malé, velké písmenka, stavby vět, pseudonymy pro cukr (řepu), atd. 

Samozřejmě ať si přidává cukr kdo chce, ale je to ze zákona trestné, na to pozor.

Řešíte tady 1-2 kg, ale že polovina republiky chlpe předestilované hnusy s obsahy cukru běžně v rozmezí 5-10kg na 100 kg ovoce je každému fuk a jak si lidi chrochtají...

Občas to přeháníte. Nezlobte se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 17.9.2015 14:37
Mno, mě by docela zajímalo, jak se liší ethanol vzniklý kvašením sacharózy a ethanol vzniklý kvašením glukózy nebo fruktózy ;). Je to pořád ethanol. Samozřejmě, pokud se cukru přidá hodně, vznikne víc ethanolu a v pálence bude méně aromatických látek, které se naředí do většího objemu... Pro rýpaly - jsem chemik, potravinář.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 17.9.2015 15:31

Těžko říci. Skotská whisky a domácí žitná mají skoro stejnou technologii výroby a jejich etanol se taky moc neliší. Přesto je rozdíl v chuti i v ranním probuzení markantní.
    Anebo porovnejte koupenou Chalupářskou slivovici a Jelínkovu ve sklenici - budík. Určitě obsahují stejný etanol. Rozdíl v chuti odpovídá rozdílu v ceně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.50 (?), 16.7.2018 9:53

Dobrý den, pane Vysloužile, měl bych na Vás dotaz ohledně meruňkového kvasu. Mám cukernatost 2 st. a už se začíná propadat deka. Do pálenice jsem objednaný až na pátek. Nehrozí během 4 dnů zoctovatení kvasu? Pokud ano, je vhodně kvas chladit např. vloižením PET lahví s ledem do mače? Děkuji Bukowski

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 39.50 (?), 16.7.2018 11:34

...uvítám i názor ostatních odborníků. Díky předem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.7.2018 15:42

Do pátku je krátká doba, nic vážného by se stát nemělo. Do kvasu bych nesahal, láhve s ledem tam nestrkal. Provzdušnění mače by mohlo nadělat víc škody. Jestli chcete kvas nějak ochladit, neotvírejte sudy, jen je obalte  v horkých dnech mokrými hadrami a občas je navlhčete. Moc to asi nepomůže, ale určitě neuškodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 56.248 (?), 19.9.2015 14:10

Nepřidávejte ani vodu ani cukr, stačí pár sklenic meruňkového kompotu a kvasinky si budou lebedit v tekutém máči s dostatkem papání.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 236.138 (?), 19.9.2015 17:30

Zapomněl jste dodat, že těmi kompoty se cukr vlastně dodá jaksi automaticky, že. PŠ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika