Já bych to viděl asi takto, kvas dokvasil a to bylo ještě teplo, teď sud hodně vychladnul a tím se udělal podtlak. Věřím, že lehkým násilím otevřít určitě půjde, jen se toho nesmíte bát. VašekB.
Skusenosti nemám, ale postačí vyvrtať do víka malu dieru vrtackou nech chytí vzduch... Predpokladám, že sa jedná o sud so šróbovacím víkom. Používam aj ja také, ale nikdy sa mi to nestalo. Možno aj preto, lebo v čase búrlivého kvasenia mávam viko pootvorené.
Někteří to dělají tak, že mají vyvrtanou díru do víka, v ní hadičku která je v nádobě s vodou.Jakmile kvas dokvasí, vznikne onen podtlak a natáhne vodu z nádoby, čímž poznáte, že je kvas hotov a odpadá problém s podtlakem.Hodně štěstí.
Já bych to viděl asi takto, kvas dokvasil a to bylo ještě teplo, teď sud hodně vychladnul a tím se udělal podtlak. Věřím, že lehkým násilím otevřít určitě půjde, jen se toho nesmíte bát. VašekB.
Já si nemyslím, že skončením kvašení či ochlazením by vzniknul tak velký podtlak, že by sud nešel otevřít. Navíc většina sudů je z plastu, který umožní malou deformací vyrovnání tlaků. Spíš bych řekl, že víko se přilepilo zaschlou pěnou unikající při bouřlivém kvašení.