Vážení,v Anglii je, na venkově a v malých městech, hobby vinařství dosti rozšířeno a především se u nich jedná o společenskou stránku. Dokonce pořádají různé soutěže a přehlídky (obdoba, jako u nás na Moravě "košty"). Dám sem jeden recept z knihy : Výroba domácích vín od Judith Irwinové:
Pšeničná whisky, silné mírně suché víno, které se může trochu přisladit. Rozpis : 0,6 l pšenice, 1 kg mletých nebo nasekaných rozinek (sultánek), 2 velké jemně nastrouhané brambory, 1 kg žlutohnědého třtinového cukru, strouhaná kůra a šťáva ze dvou citronů, 1/2 šálku studeného čaje, 1 kávová lžička (5g) enzymu pektinázy (ten mimochodem přidávají úplně do všeho), 1 kávová lžička (5g) kvasinkových živin, univerzální kvasinky.
Brambory oloupeme a nastrouháme. Ve kbelíku z um.hmoty je smícháme s pšenicí, rozinkami, cukrem, kůrou a šťávou z citronů, čajem a pektinázou. Zalijeme 3 litry vlažné (předtím převařené) vody a důkladně promícháme vařečkou. Zakryjeme a necháme stát dvacet čtyři hodiny, potom vmícháme kvasinky a kvasinkové živiny. Kbelík opět přikryjeme a postavíme do tepla na deset až čtrnáct dní. Denně promícháváme. Potom víno opatrně scedíme do demižónu (5 litrů) a nasadíme zátku s kvasn.uzávěrem. Udržujeme v teple a necháme úplně vykvasit. Když se víno začíná od hladiny čistit, stočíme a přidáme na špičku nože disiřičitan draselný (ten přerušuje kvasný proces). Jakmile se víno zcela vyčistí a vytvoří se usazenina, znovu stočíme. Necháme zrát minimálně tři měsíce, je-li to možné i déle. Potom plníme do lahví.
Pšeničná whisky je velmi silný nápoj, opředený mnoha legendami.
Tolik kniha. Jak vidíte o pálení zde není ani slovo, a přesto to nazývají Whiskou. Obdobou bude i výše uveřejněný recept od pana 248.20.
Zdravím Lojza