Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Pálenka z dýně

Stránky: 1, 2, 3   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.212.118 (?)
9.9.2010 16:14, počet návštěv: 53381
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

snažil jsme se tento web projít a bohužel jsme a moji otázku odpověd v již zobrazených dotazech nenašel a ani google mi moc nepomohl. Zajímalo by mě, zda někdo z přítomných má zkušenosti s výrobou pálenky z dýně. Švestky, jablka a podobně mám vyzkoušené, ale letos mám přemíru dýní a zajímalo by mě, zda jdou využít k pálení.

 

Předem děkuji za odpověď!

Petr

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.24.183 (?)
10.9.2010 11:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zkušenosti s dýněmi nemám, ale pokud dodáte dost cukru tak zkvasí všechno. Otázkou je poživatelnost výsledného produktu. Já bych tímto směrem raději neexperimentoval.

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


tatnda (1019) - xxx.xxx.164.4 (?)
10.9.2010 11:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

asi jak psal kolega výše, neplýtval bych časem a cukrem.Pil jsem takový výrobek a za námahu a cukr určitě nestál.To bych šel raději do sake nebo žitné... hooj

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.142.2 (?)
12.10.2018 16:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já z dýní pálím a neřekl bych že je to plýtvání časem a cukrem. Pěstování dýní je velice nenáročné, pokud máte kvalitní kompost a dostatek vody. A bývají roky, že nenarostou ani jablka.  Samozřejmě že cukr se musí přidat, dobře rozmíchaný v teplé vodě. A to je dobré sledovat akce obchoďáků a to se dá koupit cikr do 10 Kč za kilo.   Podle zralosti dýní přidávám tak 2 - 4 kg cukru na metrák kvasu. Vydatnost je asi 5 litrů pálenky z metráku dýňového kvasu. Pozor, kvas Vám nesmí zmrznout - to by jste nenapálili nic.  A chuť je dobrá, lahodná. Nejlepší je nechat si ji namíchat asi na 52 %.  

Obrázky:

Připojit reakci
         

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.178.140 (?)
4.1.2019 8:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také mohu potvrdit že se dá z dýně vypálit dobrá dýňovice.Použil jsem muškátovou dýni, rozdrtil a na 100kg kvasu jsem dal 4kg cukru. Ten jsem rozmíchal v teplé vodě. Té vody se tam nebojte přidat, pokut je kvas moc hustý nemusí dobře prokvasit. Napálil jsem 5L (52%)   

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.129.96 (?)
13.9.2010 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z dýně se dá udělat tykvové víno a je jen na uvážení, jestli ho potom přepálit na destilát.

Tykvové víno se obyčejně připravuje ve směsi, např s kyselými jablky. Dobré tykvové víno získáme sice také tak, že místo jablek použijeme kyselinu citronovou (nebo dvojnásobek kyseliny vinné), chuť a aroma hotového vína však zůstane slabší, než při přídavku jablečného moštu.

Tykvové víno

550 g tykvové dužiny, 180 g jablek, 0,15 g živné soli, 550 ml vody, cukrový roztok: 180 g, 80 ml vody

Okrájenou a jader zbavenou tykvovou dužinu smícháme s vykrájenými jablky (nejlepší jsou padaná a kyselejší druhy). Přidáme živnou sůl a směs spaříme vařící vodou. Po vychladnutí vmícháme kvasinky a ponecháme v uzavřené nádobě jeden den zakvasit. Druhý den vylisujeme a k moštu přidáme roztok cukru ve vodě. Ponecháme kvasit a nádobě uzavřené kvasnou zátkou a po vykvašení stočíme.

Toť recept. Sám jsem to nikdy nezkoušel. Hodně zdaru a případně sdělte zkušenosti. 

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.152.112 (?)
12.10.2010 11:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, já osobně chutnal pálenku z dýně a byla to lahoda, opravdu to chutnalo všem.. taky to chci letos zkusit, ale též nevím jak to naložit... Už jste zkoušel nebo víte jak na to???

předem dík za možné rady

Mikeš

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.128.95 (?)
26.1.2011 20:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Tak ten recept bych taky rád věděl. Z
Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.244.30 (?)
1.10.2011 17:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Také by mne velmi zajímal recept na pálenku z dýně, když se urodily takové velké kusy. Kdo poradí? Děkuji za rady.

Připojit reakci
         

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.230.193 (?)
18.2.2012 20:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

50 litrova bečka,4 ks střednich dyni, bude asi pul bečky.Odstranit kuži vybrat vnitřek, rozdrtit. 5-6 kg cukru s vodou do plne bečky, nechat kvasit jak slivky, chutna skvěle

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.79.209 (?)
3.10.2013 16:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ja jsem ten cukr nechal zkaramelizovat a pridal kuru z pomerancu, asi z 20ks, podle toho, jak rychle ovoce pojida rodina.a cukru asi tak 6kg na 50l.dyne jsem posrotoval, samozrejme bez kuze a jader.prijemne to prekvapilo.

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.77.23 (?)
4.10.2013 14:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

... rozdrtit. 5-6 kg cukru s vodou do plne bečky,...

Mám nesmělý dotaz, jak se "drtí" cukr s vodou,... to já nějak neumím.

Děkuji za případnou informaci.

Připojit reakci
               

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.49.39 (?)
4.10.2013 15:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Nesmělá odpověď: nevšiml jste si tečky (za slovem rozdrtit)? Josef.
Připojit reakci
                  

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.77.23 (?)
5.10.2013 7:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Omlouvám se, při mém zhoršeném zraku, mě ta tečka opravdu utekla...

Připojit reakci
                     

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.216.70 (?)
15.10.2016 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravim, poprosil bych dobu kysnutia kvasu z  dýne

Připojit reakci
                        

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.210.24 (?)
27.10.2016 17:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdar, dlouho jsem se odhodlával, ale já to letos zkusím, když se nic neurodilo a všechno nám sežral hmyz nebo zmrzlo. Takže hurá na to a třeba pak dodám co se stalo mě, jestli to šlo nebo se to po.. nešlo :)

Připojit reakci
   

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
11.12.2016 2:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Moc toho nikde opravdu není, přitom věřím, že to musí být lahoda. Zkusím příští rok udělat dýňovici z Goliáše, ale chci ji napůl smíchat se švestkovým kvasem, protože dýně přece snadno přejímají chutě a vůně okolí. Dýni použiji spíše jako nosič a zjemňovač, nemám rád ostrost slivovice, a ty svoje durancie rád zředím, pokusím se vyvarovat přídavku cukru, to dám raději jen trochu medu.Dám pak vědět.

Roman

Připojit reakci
      

Pálenka z dýně


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.12.2016 12:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem dýni vždycky považoval za surovinu bez chuti a sladkosti, do které se - při přípravě jakéhokoli výrobku (marmeláda, kompot, křížaly) musí přidat jak aroma, tak cukr. U kvasu ta hmota ale není podstatná. Takže pálenka z dýně by se mohla připravit jen z těch přísad a vlastně bez dýně.

Připojit reakci
         

Pálenka z dýně


host - xxx.xxx.147.130 (?)
11.12.2016 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte pravdu, možná bude lepší ji nakrájenou na kostky prvně podusit, rychle změkne, pak to rozsekat a přidat pektolytický enzym, kterej to ztekutí, teprve pak přidat(možná vylisovat) do švestek s ušlechtilými kvasinkami, aroma bude tudíž švestkové a pálenka by mohla být pro mě (a hlavně ženský) pitelnější, možná bych to vypálil jen tak na 45%,ať to díky tomu přídavku medu třeba neškrábe, hádám to ale ještě nikdo v republice takhle nezkoušel:-)

Roman

Připojit reakci
            

Pálenka z dýně


vyslouzil (17163) - xxx.xxx.236.1 (?)
11.12.2016 18:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já nevím. U všech destilátů je snaha zbavit se zbytečného balastu před kvašením a pálením. Jablka se lisují na mošt, ten se teprve kvasí, Z hroznů se vyropbí víno a to se pak pálí. A vy tady vymýšlíte, jak přidat ke švestkám, k cukru, k aromatu dýňovou hmotu, která je nutná na chleba nebo do kompotu, ale ne do kotle.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Novy kvas nekvasi619.7.2019199
Meruňkový kvas 4119.7.201937052
Ananasový kvas318.7.20191042
Poraďte jaké kvasinky2714.7.201915304
Pálenka z mladých smrčků310.7.20191193
Kolik nateče ze 100l vína59.7.2019795
Pach po acetonu35.7.2019453
Z ceho udelat visnovku153.7.20191649
Domácí ořechovice1131.7.2019201434
destilační přístroj105030.6.20191432621
Kvas z mandarinek1923.6.20192275
Zapach dymu623.6.20191585
borovička717.6.201920240
Slivovice jak poznat archív109.6.201910081
Malinovice, Banánovice, Melounovice177.6.201927827
Zakalovanie slivovice pri druhom paleni730.5.20191428
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2730.5.201935309
Turbo kvasnice3519.5.20198564
Palenka z exotickeho ovoce1012.5.201921695
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?544.5.201931136
Pálenka zo sorbitolu61.5.20191121
Škrábavost pálenky4727.4.201961619
Archivace slivovice427.4.2019922
Jak rychle vypeckovat švestky423.4.2019881
Lze využít drtič větví i na ovoce?2912.4.201949191
Zápach v trnkovici po lihu86.4.20191887
Délka prokvašení kdoulového kvasu74.4.20192045
Aroma slivovice364.4.201911283
Palenka z datli?92.4.20196343
Ochutnávka Radimov623.3.20191964
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20194891
Modry povlak na Broskvovici719.3.20191044
Parciální fermentace518.3.20191298
Kvas z mirabelek2011.3.201913987
Kvasenie a palenie manga710.3.20191445
Dřinka - použití229.3.201930662
Destilace - základní dotazy497.3.201916340
Test na metanol8025.2.201990091
3D pálení2323.2.20194862
Koupě automatické pálenice 11021.2.201940383
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Elektrická udírna z Mountfield19.7.2019
Uzení domácích klobás17.7.2019
Uzení domácích klobás16.7.2019
Zavaření pálivých papriček13.7.2019
Elektrická udírna z Mountfield16.6.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů