|
Pálenka z dýně
|
|
|
|
host - 129.96 (?) 13.9.2010 11:36
Z dýně se dá udělat tykvové víno a je jen na uvážení, jestli ho potom přepálit na destilát.
Tykvové víno se obyčejně připravuje ve směsi, např s kyselými jablky. Dobré tykvové víno získáme sice také tak, že místo jablek použijeme kyselinu citronovou (nebo dvojnásobek kyseliny vinné), chuť a aroma hotového vína však zůstane slabší, než při přídavku jablečného moštu.
Tykvové víno
550 g tykvové dužiny, 180 g jablek, 0,15 g živné soli, 550 ml vody, cukrový roztok: 180 g, 80 ml vody
Okrájenou a jader zbavenou tykvovou dužinu smícháme s vykrájenými jablky (nejlepší jsou padaná a kyselejší druhy). Přidáme živnou sůl a směs spaříme vařící vodou. Po vychladnutí vmícháme kvasinky a ponecháme v uzavřené nádobě jeden den zakvasit. Druhý den vylisujeme a k moštu přidáme roztok cukru ve vodě. Ponecháme kvasit a nádobě uzavřené kvasnou zátkou a po vykvašení stočíme.
Toť recept. Sám jsem to nikdy nezkoušel. Hodně zdaru a případně sdělte zkušenosti.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.118 (?), 9.9.2010 16:14, zobrazeno: 85390x
Dobrý den,
snažil jsme se tento web projít a bohužel jsme a moji otázku odpověd v již zobrazených dotazech nenašel a ani google mi moc nepomohl. Zajímalo by mě, zda někdo z přítomných má zkušenosti s výrobou pálenky z dýně. Švestky, jablka a podobně mám vyzkoušené, ale letos mám přemíru dýní a zajímalo by mě, zda jdou využít k pálení.
Předem děkuji za odpověď!
Petr
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.2 (?), 12.10.2018 16:07
Já z dýní pálím a neřekl bych že je to plýtvání časem a cukrem. Pěstování dýní je velice nenáročné, pokud máte kvalitní kompost a dostatek vody. A bývají roky, že nenarostou ani jablka. Samozřejmě že cukr se musí přidat, dobře rozmíchaný v teplé vodě. A to je dobré sledovat akce obchoďáků a to se dá koupit cikr do 10 Kč za kilo. Podle zralosti dýní přidávám tak 2 - 4 kg cukru na metrák kvasu. Vydatnost je asi 5 litrů pálenky z metráku dýňového kvasu. Pozor, kvas Vám nesmí zmrznout - to by jste nenapálili nic. A chuť je dobrá, lahodná. Nejlepší je nechat si ji namíchat asi na 52 %.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.140 (?), 4.1.2019 8:58
Také mohu potvrdit že se dá z dýně vypálit dobrá dýňovice.Použil jsem muškátovou dýni, rozdrtil a na 100kg kvasu jsem dal 4kg cukru. Ten jsem rozmíchal v teplé vodě. Té vody se tam nebojte přidat, pokut je kvas moc hustý nemusí dobře prokvasit. Napálil jsem 5L (52%)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 129.96 (?), 13.9.2010 11:36
Z dýně se dá udělat tykvové víno a je jen na uvážení, jestli ho potom přepálit na destilát.
Tykvové víno se obyčejně připravuje ve směsi, např s kyselými jablky. Dobré tykvové víno získáme sice také tak, že místo jablek použijeme kyselinu citronovou (nebo dvojnásobek kyseliny vinné), chuť a aroma hotového vína však zůstane slabší, než při přídavku jablečného moštu.
Tykvové víno
550 g tykvové dužiny, 180 g jablek, 0,15 g živné soli, 550 ml vody, cukrový roztok: 180 g, 80 ml vody
Okrájenou a jader zbavenou tykvovou dužinu smícháme s vykrájenými jablky (nejlepší jsou padaná a kyselejší druhy). Přidáme živnou sůl a směs spaříme vařící vodou. Po vychladnutí vmícháme kvasinky a ponecháme v uzavřené nádobě jeden den zakvasit. Druhý den vylisujeme a k moštu přidáme roztok cukru ve vodě. Ponecháme kvasit a nádobě uzavřené kvasnou zátkou a po vykvašení stočíme.
Toť recept. Sám jsem to nikdy nezkoušel. Hodně zdaru a případně sdělte zkušenosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.112 (?), 12.10.2010 11:59
Dobrý den, já osobně chutnal pálenku z dýně a byla to lahoda, opravdu to chutnalo všem.. taky to chci letos zkusit, ale též nevím jak to naložit... Už jste zkoušel nebo víte jak na to???
předem dík za možné rady
Mikeš
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
9 rychle rostoucích stálezelených stromů
Stálezelené stromy vytvářejí na zahradách krásné přírodní ohraničení, které lze použít místo tradičn...
Návod, jak na odplevelování při péči o trávník
Odplevelování trávníku je důležitý proces, který udržuje vaši krajinu zdravou. Když se na trávníku n...
Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Dop...
Závěsná velikonoční vajíčka: kreativní DIY projekt pro jarní výzdobu
Pokud hledáte velikonoční výzdobu, která je elegantní a zároveň snadno zvládnutelná jako DIY projekt...
Pěstování jahod: nejlepší tipy pro obrovskou úrodu
Vyzývám vás, abyste našli jahodu, která by chutnala stejně dobře jako ta, kterou jste si sami vypěst...
|
|
|
|