Odvětrání slivovice



host - 240.8 (?) 
15.10.2009 20:47, zobrazeno: 179320x

Prosím o Vaše rady  - jak dlouho a za jakých podmínek nechat odvětrat čerstvě vypálenou slivovici. Děkuji Tomáš.

  
   
host - 97.44 (?), 17.10.2009 14:08

Odvětráváme celou zimu ve skleněných demižónech, které jsou opatřeny místo zátky punčochou. Poté teprve ředíme výpalek vodou. Odvětrání probíhá ve sklepě (temno, 10°C).
Martin

      
host - 176.71 (?), 17.10.2009 16:54

Já odvětrávám tak maximálně 14 dnů až 3 týdny, ale těch 14 podle mě stačí, otevřený demižón, hrdlo opatřené sitkem.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 18.10.2009 9:45

Nechávám slivovici v otevřeném demižonu celý rok. Nalahvuji až po novém pálení.

            
host - 244.114 (?), 18.10.2009 11:41
Myslím si, že pravda je někde na půl cesty.Příliš dlouhým větráním přicházíte o kýžený alkohol i chut. Ovšem méně kvalitní destiláty doporučím větrat i několik měsíců.Rok je asi opravdu moc.zdravím petr
               
host - 231.226 (?), 19.10.2009 8:18

v jednej starej knihe sa popisovalo umelé stárnutie... to zaroveň odstráni aj velmi veľa pachutí... je to velmi jednoduché... fľašu otvorenú ponoriť do teplej vody / do 60 stupňov.../ a nechať postupne chladnúť... toto opakovať 5-6-dní... pachute sa stratia a alkohol zjemnie... pachute majú nižžší bod odparovania ako alkohol... nemusíte sa báť straty alkoholu ten sa odparuje až nad 70 stupňov, ani neubudne z pálenky... skúste si to označiť fixou /výšku hladiny/...zmerať liehomerom pred a po stárnuti... na porovnanie nechajte trochu pálenky bez úpravy... zaručene funguje a verím že to budete odteraz robiť...

                  
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 19.10.2009 9:34

Alkohol vrie nad 70 st., ale odparuje sa aj pri nizsich teplotach. Podobne aj voda sa odparuje aj pri nizsich teplotach, i ked cista vrie az pri 100 st. Celkom iste podiel alkoholu a vody sa po odparovani pri 60 st. zmensi. Cize palenka moze stratit na sile.  Neviem, ake latky sposobuju pachute. Je mozne, ze sa odparuju este lepsie ako alkohol.

                     
host - 231.226 (?), 19.10.2009 11:42

už je tu pochybnosť... to ste už za tu hodinu a pol aj vyskúšal???hore príspevky hovoria aj o dlhšom odvetrani a nechýba ani množstvo ani sila... tento postup iba urýchľuje a to velmi výrazne celý proces...

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 19.10.2009 11:46

Obávám se, že pachutě způsobují vesměs látky s vyšším bodem varu - např. vyšší alkoholy, proto je těžké je z destilátu odstranit. 
   Jinak co se týče mého ročního odvětrávání. Mohu-li věřit svému lihoměru, tak po ročním pobytu v pootevřeném demižonu ztratí pálenka 1 - 1,5% alkoholu. V místnosti je ovšem celoročně chladno.

                     
host - 231.226 (?), 19.10.2009 12:47

ja ani 2% nepovažujem za stratu pokiaľ je výsledný efekt znatelne lepší ako bez úpravy... veď aj pri spracovaní zlata sa počíta s určitou stratou... tie pachute /nie z plesní a octu a pod/ väčšinou sa natlačia pri rýchlom pálení a veľmi intenzívnom chladení... sú to tie isté látky ktoré odvetrávate aj Vy, tu je iba veľmi skrátený proces, a podľa tej starej knihy 5dňový cyklus sa vraj vyrovná 3 ročnému stárnutiu /toto som nemal s čím porovnať lebo som ešte nemal 3 roky odloženú vzorku/ ale skutočne si to vyskúšajte hoc aj na pol litri a porovnajte s neupravovanou...5-6-dní nie je tak veľa na skúšku...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika