Nemám v sude príliš veľa kvasu?



                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 80.49 (?) 
23.8.2016 17:48

Ok. Ďakujem za info.  Ospravedlňujem sa za možno debilne otázky ale keďže je to premiéra tak v tom ešte lietam. 

  
                     
host - 229.72 (?), 23.8.2016 21:11

Možná jsem někoho svými výrazy - "bouřlivé kvašení, masivní výron CO2" trochu zmátl nebo byl nepochopen.
*
Fáze kvašení:
-----------------------
1.) Kvasinky se začínají množit, vývin CO2 je minimální. Pokud toto období trvá déle může ovoce v sudu začít hnít a plesnivět. Proto je vhodné zpočátku vytvořit vodnaté prostředí a přidat zákvas. Kvasinky ještě líh nevytvářejí, cukr a živiny spotřebovávají k svému rozvoji. I kyslík. Ale cílené provzdušňování je zbytečné, je ho dostatek v ovoci.
Vysoký obsah cukru v této fázi není příliš vhodný - velký osmatický tlak na stěny pučením se rozmnožujících buněk.

2.) Hlavní neboli bouřlivé kvašení. "Masivní" výron CO2 brání veškerým patogenům a kvasinky konají svou hlavní práci. Žádný kyslík už nepotřebují a ani tam není.

3.)  Dokvašování. Cukru ubývá, obsah lihu stoupá a kvasinky se už nemnoží. Postupně odumírají decimovány alkoholem. Ale jeho vznikající množství je v porovnání s předcházející fázi minimální. Vývin CO2 je už taky malý a jeho ochranné schopnosti proto rychle klesají. Nebezpečí plísní a hnilob nahrazuji mikroorganizmy živící se lihem. Křísy, octové kvasinky a podobné. Ty potřebují k svému rozvoji taky kyslík a vyšší teplotu.
*
Délku jednotlivých fázi nelze jednoznačně určit. Závisí na mnoha faktorech z nichž nejdůležitější je teplota, tekutost kvasu a obsah živin.

Rafael.

                     
host - 39.26 (?), 24.8.2016 18:47

 Dobrý deň

rád by som sa vás takto spýtal či neuskodim kvasu ak by som ho teraz t. j. 4 dni po založení premiešal murarskou vrtulou ktorá sa používa na miešanie lepidla a v podstate len rozpolene resp. spučene slivky ňou rozmiešal na kašu.  V Čechách výraz "na maděru"...

Totižto pri dnešnom pokuse sa mi urobila krásna homogénna zmes. Kôstky to samozrejme nepoškodí.  Je tam kopec šťavy žiadny vzduch medzi kvasom proste paráda. 

Ďakujem. 

                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?), 24.8.2016 18:50

Predchádzajúci príspevok ohľadom toho miešadlom som dal ja len som omylom nebol prihlásený. Ešte prikladám foto miešadla a kvasu. 




                     
host - 229.172 (?), 25.8.2016 0:52

Rozmňaganí na kašu je velmi dobré a přínosné při zakládaní kvasu a hlavně pak při následném postupném plnění sudu. Kvasinky budou mít ke svému množení ideální "vodnaté a tekuté" podmínky.
*
Ale jinak to považuji za zbytečnou práci. A v některých případech za vyloženě škodlivé. Třeba při kvašení v teple. V takovém rozmixovaném prostředí, ideálním pro velmi rychlé a bouřlivé kvašení dochází k únikům aromat, pěnění a přetekání sudů.
*
Můj názor je mixovat nebo silně drtit - připravit kvasinkám ideální podmínky, ale jen zpočátku. Pak přidávat už jen jemně pomačkané nebo i celé plody. Ony si s nimi časem poradí, budou je muset "rozhryzat" a zabrání jim to v nežádoucímu "zdivočení" - velmi rychlému vykvašení a úniku aromatu a možná i částečným ztrátam lihu.

Rafael.

                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?), 25.8.2016 8:38

Ešte je možnosť ich rozmixovat na polovičnú kašu. T. J.  nie úplne ale tak len tam pobehat s tým miešadlom aby bolo viac šťavy a aby boli medzery vyplnené šťavou. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu14:49
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika