Rozmňaganí na kašu je velmi dobré a přínosné při zakládaní kvasu a hlavně pak při následném postupném plnění sudu. Kvasinky budou mít ke svému množení ideální "vodnaté a tekuté" podmínky.
*
Ale jinak to považuji za zbytečnou práci. A v některých případech za vyloženě škodlivé. Třeba při kvašení v teple. V takovém rozmixovaném prostředí, ideálním pro velmi rychlé a bouřlivé kvašení dochází k únikům aromat, pěnění a přetekání sudů.
*
Můj názor je mixovat nebo silně drtit - připravit kvasinkám ideální podmínky, ale jen zpočátku. Pak přidávat už jen jemně pomačkané nebo i celé plody. Ony si s nimi časem poradí, budou je muset "rozhryzat" a zabrání jim to v nežádoucímu "zdivočení" - velmi rychlému vykvašení a úniku aromatu a možná i částečným ztrátam lihu.
Rafael.