Nemám v sude príliš veľa kvasu?



milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?)
24.8.2016 18:50

Predchádzajúci príspevok ohľadom toho miešadlom som dal ja len som omylom nebol prihlásený. Ešte prikladám foto miešadla a kvasu. 




Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 80.49 (?), 23.8.2016 17:48

Ok. Ďakujem za info.  Ospravedlňujem sa za možno debilne otázky ale keďže je to premiéra tak v tom ešte lietam. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 229.72 (?), 23.8.2016 21:11

Možná jsem někoho svými výrazy - "bouřlivé kvašení, masivní výron CO2" trochu zmátl nebo byl nepochopen.
*
Fáze kvašení:
-----------------------
1.) Kvasinky se začínají množit, vývin CO2 je minimální. Pokud toto období trvá déle může ovoce v sudu začít hnít a plesnivět. Proto je vhodné zpočátku vytvořit vodnaté prostředí a přidat zákvas. Kvasinky ještě líh nevytvářejí, cukr a živiny spotřebovávají k svému rozvoji. I kyslík. Ale cílené provzdušňování je zbytečné, je ho dostatek v ovoci.
Vysoký obsah cukru v této fázi není příliš vhodný - velký osmatický tlak na stěny pučením se rozmnožujících buněk.

2.) Hlavní neboli bouřlivé kvašení. "Masivní" výron CO2 brání veškerým patogenům a kvasinky konají svou hlavní práci. Žádný kyslík už nepotřebují a ani tam není.

3.)  Dokvašování. Cukru ubývá, obsah lihu stoupá a kvasinky se už nemnoží. Postupně odumírají decimovány alkoholem. Ale jeho vznikající množství je v porovnání s předcházející fázi minimální. Vývin CO2 je už taky malý a jeho ochranné schopnosti proto rychle klesají. Nebezpečí plísní a hnilob nahrazuji mikroorganizmy živící se lihem. Křísy, octové kvasinky a podobné. Ty potřebují k svému rozvoji taky kyslík a vyšší teplotu.
*
Délku jednotlivých fázi nelze jednoznačně určit. Závisí na mnoha faktorech z nichž nejdůležitější je teplota, tekutost kvasu a obsah živin.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 39.26 (?), 24.8.2016 18:47

 Dobrý deň

rád by som sa vás takto spýtal či neuskodim kvasu ak by som ho teraz t. j. 4 dni po založení premiešal murarskou vrtulou ktorá sa používa na miešanie lepidla a v podstate len rozpolene resp. spučene slivky ňou rozmiešal na kašu.  V Čechách výraz "na maděru"...

Totižto pri dnešnom pokuse sa mi urobila krásna homogénna zmes. Kôstky to samozrejme nepoškodí.  Je tam kopec šťavy žiadny vzduch medzi kvasom proste paráda. 

Ďakujem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?), 24.8.2016 18:50

Predchádzajúci príspevok ohľadom toho miešadlom som dal ja len som omylom nebol prihlásený. Ešte prikladám foto miešadla a kvasu. 




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 229.172 (?), 25.8.2016 0:52

Rozmňaganí na kašu je velmi dobré a přínosné při zakládaní kvasu a hlavně pak při následném postupném plnění sudu. Kvasinky budou mít ke svému množení ideální "vodnaté a tekuté" podmínky.
*
Ale jinak to považuji za zbytečnou práci. A v některých případech za vyloženě škodlivé. Třeba při kvašení v teple. V takovém rozmixovaném prostředí, ideálním pro velmi rychlé a bouřlivé kvašení dochází k únikům aromat, pěnění a přetekání sudů.
*
Můj názor je mixovat nebo silně drtit - připravit kvasinkám ideální podmínky, ale jen zpočátku. Pak přidávat už jen jemně pomačkané nebo i celé plody. Ony si s nimi časem poradí, budou je muset "rozhryzat" a zabrání jim to v nežádoucímu "zdivočení" - velmi rychlému vykvašení a úniku aromatu a možná i částečným ztrátam lihu.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
milan209 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (90) - 39.26 (?), 25.8.2016 8:38

Ešte je možnosť ich rozmixovat na polovičnú kašu. T. J.  nie úplne ale tak len tam pobehat s tým miešadlom aby bolo viac šťavy a aby boli medzery vyplnené šťavou. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika