Medovina se před zakvašením vaří, varem se vysráží bílkoviny a látky které med konzervují. Na povrchu se vytváří pěna, ve které jsou tyto látky vysráženy a která se sbírá. I tak medovina kvasí pomalu a poměrně dlouho, jak bylo zmíněno v příspěvku výše.
Ale hlavně proč píšu-jednou mě taky zkrystalizoval med v rámcích, které jsem pak rozpustil v teplé vodě, převařil a nechal vykvasit. Po vypálení byl výsledný produkt ale chuťově nepoživatelný.Po pátrání proč tomu tak je a kde se mohla stát chyba jsem dospěl k závěru, že problém asi bude v rámcích. Rámky nebyly světlé ale tmavší, tudíž na stěnách buněk už bylo několik vrstviček košilek a někde jsem pak četl, že z košilek se při luhování ve vodě uvolňují látky, které přejdou do roztoku a ten chuťově degradují.Takže pokud jste neměl panenské rámky, je možné že po vypálení budete sice mít pálenku, ale k pití nebude, maximálně tak na zimu do ostřikovačů...