Lze dávat sušené švestky do kvasu?
|
|
 |
 |
host - 220.205 (?) 13.1.2011 18:43
To je škoda, zrovna tohle by mě zajímalo! Je vidět, že jste výzkumník a to velmi vítám, to jsme ze stejného hnízda. Jablka dobrý, mě zajímají švestky. Už jsme diskutovali povidla, vzpomínáte si?, co sušené švestky do máče udělaly? Jak ta slivovice chutnala? Možná, že nebyla tak výrazná ve vůni, ale co v chuti? Tam bych očekával především silnější čistotu chutě, intenzitu a taky harmonii. Co bych za to dal, kdyby mě napadlo, že je třeba taky švestky sušit. Ovšem možná, že to nemáte zapotřebí a jste z toho nejbáječnějšího kraje, tedy z Velké nad Veličkou, ale cosi mi říká, že nejste, typoval bych Vás na Šumpersko či Opavsko.. Zdraví Petr Šlosar
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 253.227 (?), 9.9.2009 20:59, zobrazeno: 14943x
Dobrý den,
chtěl jsem poprosit o radu ohledně popadaných švestek. Během posledního víkendu byl velký vítr a opadalo hodně švestek. Švestky budou tak akorát do kvasu, tak za deset, čtrnáct dní. Takže zbytek oklepat zatím nemohu, abych to přidal k popadaným do bečky. Jde o to co udělat s těmi na zemi. Zase tolik jich neni, aby to bylo na samostatnou bečku, tak nevím co s něma. Myslel jsem, že to nechám ležet na zemi a při oklepávání za těch 14 dní to sesbírám s tím. Na zemi je dlouho rosa, tak začínají plesnivět a navíc je likvidují hodně vosy.
Tak mne napadlo, že je sezbírám a rozprostřu, aby nesplesnivěly, čímž nastane to že uschnou. Předpokládám že cukr by nikam uniknout nemusel, že jen vyschne z toho voda a že tomu, když je potom dám do bečky s klasickou sklizní ničemu neublížím.
Myslíte, že bych tím mohl něco pokazit?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 94.12 (?), 10.9.2009 9:05
Přestože souhlasím s p. Martinem i p. Gregorcem, je bezezbytku pravda, co píšou, já bych Vám přidání sušených švestek do kvasu jednoznačně doporučil. Kvas tím získá na cukernatosti, destilát na příjemném aromatu. Jediným problémem je pracnost a energetická náročnost sušení.
Mám to vyzkoušené, ne však se švestkovým, nýbrž s jablečným kvasem. Podrcená jablka jsem doslazoval loňskými křížalami (k tomu účelu sušené celou zimu na radiátorech) a ředil čerstvým moštem. Logicky se tím zvýšila cukernatost kvasu i výtežnost destilátu, myslím, že to prospělo i kvalitě pálenky. V současnosti už to nedělám, pálím jen z čistého moštu, je to méně pracné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.227 (?), 10.9.2009 13:41
Ono totiž ty švestky nejsou uplně dozrálé, no některé teda jsou, ale ty co popadaly tím větrem nejsou, tak jsem si myslel, kdybych to na nějakou dobu rozprostřel na sluníčku, aby to nebylo v mokré trávě a pak dal do sudu, tak bych tím nic nepokazil a během té doby by mohli ty nezralé švestky i trochu "dojít".
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.205 (?), 13.1.2011 18:43
To je škoda, zrovna tohle by mě zajímalo! Je vidět, že jste výzkumník a to velmi vítám, to jsme ze stejného hnízda. Jablka dobrý, mě zajímají švestky. Už jsme diskutovali povidla, vzpomínáte si?, co sušené švestky do máče udělaly? Jak ta slivovice chutnala? Možná, že nebyla tak výrazná ve vůni, ale co v chuti? Tam bych očekával především silnější čistotu chutě, intenzitu a taky harmonii. Co bych za to dal, kdyby mě napadlo, že je třeba taky švestky sušit. Ovšem možná, že to nemáte zapotřebí a jste z toho nejbáječnějšího kraje, tedy z Velké nad Veličkou, ale cosi mi říká, že nejste, typoval bych Vás na Šumpersko či Opavsko.. Zdraví Petr Šlosar
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.227 (?), 12.9.2009 10:01
takže kdybych teď naházel do bečky tak tři kýble a postupně přidával popadané svěstky a tak za těch deset dnů všechno ničemu to nevadí? loni jsem někde četl, že max týden by se mělo přidávat, pak už do sudu nic nedávat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.227 (?), 12.9.2009 20:27
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|