|
Kvašení "pod hladinou", horní falešné víko
|
|
|
|
host - 73.15 (?) 6.10.2015 20:20
Díky všem za reakce...
Víko bych použil až po bouřlivém kvašení, kdy se uvolní dostatek šťávy.
Umělá hmota mi přijde jako nejschůdnější cesta. Musí být nějaká speciální-potravinářská, nebo není třeba se tím zatěžovat?
Při výrobě ze dřeva by mělo být asi nějaké tvrdé(dub, akát...). Nebudou vadit hřebíky v kvasu použité při stloukání víka?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.15 (?), 5.10.2015 21:34, zobrazeno: 12879x
Letošní úroda je už bečkách a tak špekuluju jak to ještě posunout dál a vylepšit...
V literatuře jsem se setkal s horním falešným víkem v kvasných nádobách, které udrží pevné části kvasu pod hladinou šťávy.
Napadají mě výhody:
1. Lepší vyluhování aroma a chuti ze slupek(a pecek).
2. Nevznikne koláč, který můžou napadat různé choroby.
3. Lepší prokvašení cukrů v kvasu.
...
Můžou být i nějaké negativa?
Na netu o tomhle moc informací není. Má s tím někdo nějaké praktické zkušenosti?
Z čeho případně vyrobit falešné víko? Dřevo, nerez, plast?
A jak ho zatížit? Kámen, závaží, nebo nějaké vzpěry?
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 6.10.2015 9:25
Tuto techniku doporučuje O. Vondráček ve své knize Výroba lihu a ušlechtilých pálenek z ovoce, Praha 1945, str 32. Dělám to také, používám umělohmotný rošt, který zatížím žulovým kamenem. Zkušenosti s tím mám spíše dobré, ale je také pravda, že část ovocné drtě "proleze" mezerami. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 133.185 (?), 6.10.2015 12:14
Při běžném kvašení nemá ta technika smysl. Používá se hlavně při nakvašování před lisováním aby všechny tuhé části byly pod hladinou. Nebo při zpracování velmi lehkých surovin které plavou na hladině a ani během kvašení nedojde k jejích rozkladu.
Ale během bouřlivého kvašení jsou nadnášeny takovou silou, že je dost náročné je udržet pod hladinou.
*
Kdysi jsem takovým podobným způsobem "lisoval" bobuloviny. V pytlích se spoustou kamenů a cca po týdnu nakvašení jsem je vytahoval kladkostrojem a nechal okapat. Bylo to pro mně schůdnější řešení než to jalové víko.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 73.15 (?), 6.10.2015 20:20
Díky všem za reakce...
Víko bych použil až po bouřlivém kvašení, kdy se uvolní dostatek šťávy.
Umělá hmota mi přijde jako nejschůdnější cesta. Musí být nějaká speciální-potravinářská, nebo není třeba se tím zatěžovat?
Při výrobě ze dřeva by mělo být asi nějaké tvrdé(dub, akát...). Nebudou vadit hřebíky v kvasu použité při stloukání víka?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 7.10.2015 2:24
U známého jsem to viděl. Víko bylo z desek, větší než otvor v sudu. Ty nebyly spolu spojené. Nasunuly se pod hrdlo sudu jednotlivě a tam se sesadily k sobě. Nadzvedávany kvasem se opíraly o zúžení hrdla, byly asi 1 cm pod hladinou. Škvírami mezi deskama unikal CO2. Líbilo se mi to, ten polosuchý koláč není určitě k ničemu. Rosťa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.138 (?), 7.10.2015 13:52
Pokuste se bouřlivému kvašení vyhnout, teď už by to při stávajících venkovních teplotách neměl být problém. Tento jev opravdu budoucí kvalitě destilátu škodí. Rošt, který používám je polypropylenový, určitě by se hodil také z nějakého tvrdého dřeva, ale hřebíky určitě ne. Tato doporučená technika má řadu výhod, ovšem pokud jste si "jist" tím, že máte přes bublátko zajištěno, že se kvas nedostane do kontaktu se vzduchem, je tato technika zbytečná. Ovšem jen do doby, kdy "dokonale utěsněnou nádobu" otevřete a na hladině uvidíte různě silnou vrstvu křísotvorných kvasinek. To totiž čeká na každého, kdo si příliš věří. slosar-petr@seznam.cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.183 (?), 7.10.2015 15:03
Dřevo před použitím namáčet ve vodě, to asi vzduch z pórů dost vytěsní. Spolehlivě hermeticky jdou uzavřít pouze sudy s kovovou obručí s neporušeným těsněním. Ve všech jiných případech si kvasiči fandí nepřiměřeně, pokud myslí, že to mají těsné dokonale. Rosťa
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
|
|
|
|