Kompot do kvasu
|
|
|
|
 |
 |
|
flader - (21) - 175.48 (?) 14.8.2014 17:42, zobrazeno: 31223x
Prave sme upratovali staru komoru a vystalo nam hodne poharov starej zavaraniny. Chcel by som sa spytat ci mozem pouzit tuto aj do kvasu. Chcel by som pouzit slivkovu zavaraninu, pretoze sliviek mam dost a chcem tento rok prvy krat skusit zalozit kvas. Nechcem vsak nieco pokazit. Mozem to teda bez problemov zmiesat s "cerstvymi" nazbieranymi slivkami, alebo tomu kompotu bude lepsie na kompostovisku?
Ospravedlnujem s apokial niekomu pride moja otazka jednoducha, ale som zaciatocnik a nemam este ziadne skusenosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 15.8.2014 8:53
stáří bych neřešil, spíše množství a poměr k množstvé čerstvého ovoce. Kamarád co likvidoval staré zásoby ze sklepa toho měl do 200 litrového soudku, tak tam se to vplatilo kvasit a pálit zvlášť. Nejstarší kompoty co takto upotřebil měly kolem 20 let stáří (mladé jen 5)..
Jinak je běžné, že zákvas se připraví z pár skleniček sterilovaného kompotu a nikoliv z čerstvého ovoce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.78 (?), 15.8.2014 11:57
Samozřejmě ten starý švestkový kompot do švestkového kvasu přidejte. Nebo i jiný v rozumném množství. Nejlépe jako čistý, sterilizovaný zákvas na dno sudu pro pomnožení kvasinek. Jestli teda už není pozdě. Ale přidat se dá samozřejmě kdykoliv při nakládání. Jen bych se vyhnul stylu: "pět kýblů kompotů a k tomu pár čerstvých švestek..."!!! Přesně jak píše p. Vysloužil. Mimochodem, to co se mi letos urodilo, ta hniloba, ta plíseň, to přebírání:-(((( Levou rukou, těch je míň, sbírám zdravé plody, a zhniliny pravou... Tak jsem dělal zákvas z povařené břečky. Jak by se mi letos takové staré kompoty hodily:-))))) Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |