Jámámjamuplnoujamu = jak vyrobit JAMovici



Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.132 (?) 
13.7.2020 21:55, zobrazeno: 1047x

Letos budeme mít ovoce tak akorát na vlastní zavařování a trochu rozdat nějbližší rodině. Ovšem z období nadúrody máme ve sklepě spoustu skleniček blokovaných staršími ročníky JAMů, marmelád, šťáv, moštů a kompotů. Další "rybízovky" máme z pozůstalosti po strýčkovi a tetičce. Možná bych mohl něco "uklidit" i uNašich a uTchýně.

Nemáte někdo rychlý návod na směsování pro základ kvasu.

Tedy například :

  1. Mošt je/není potřeba ředit/přislazovat?
  2. Kolik moštu dát pro normalizaci břečky založené z jamu/sirupu?
  3. Jam (marmeládu) s obsahem 30% cukru je potřeba ředit vodou v poměru 1:X. Kolik je X?
  4. Sirup s obsahem 60% cukru je potřeba ředit 1:Y. Kolik je Y?
  5. Obsah nádoby je možné doplnit až z 1/Z užitného obsahu T% ním cukrovým sirupem. Je Z větší než 6? Kolik je T?
  6. Mám se spoléhat na obsah kyselin v "rybízových složkách"?
  7. Pokud neudělám ze všeho jednotný kvas, a budu mít složky po 1 hl, jaké druhy ovoce seskupovat? Jde u všeho doplnit objem jablečným moštem?
  8. Mám si objednat pektolytické enzymy a speciální kvasinky? Kde a za kolik?
  9. Pokud něco obsahuje konzervaci kyselinou sorbovou, jak ji eliminovat?
  10. Pálit podomácky a nebo s daní?

Ještě se zeptám, jak mne něco naPADne.

SfK.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 243.114 (?), 13.7.2020 22:55

Šiš, taky máme plný sklep starých marmelád.

Pokud víte, jak má být sladký kvas (já to fakt nevím), tak ty marmelády nebo sirup dopočítáte celkem snadno:  m = m1 + m2,  m.c = m1.c1 + m2.c2.   Kde m - celková hmotnost kvasu (+/- objem), m1 - hmotnost vody, m2 - hmotnost marmelády, c - koncentrace cukru v kvasu, c1 - koncentrace cukru ve vodě (=0), c2 - koncentrace cukru v marmeládě/sirupu.  Bude to bajvoko, neznáte přesnou koncentraci cukru v těch zavařeninách. Mošt se přislazuje, když se z něj dělá víno, aby to nebylo kyselé, do kvasu asi není potřeba. Kvasinky i pektolytické enzymy mají vinařské potřeby, asi to chce hlubokoprokvášející kvasinky (názor můj, nemusí být správný). Zdravím. IvaP.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 28.10.2020 19:50

Tak pálení proběhlo "s daní" v pěstitelské pálenici na zařízení DESTILA KPD.

Kvas měl 14% a.a. pálenka pak 68%.

Vůně jemná, lehce po jahodách a jeřabinách.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika