Jahodovice



jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?)
16.11.2011 14:10

nejsem odbornik, ale s přílišneho množství cukru bude vždy hrubá... max co vidim to dát na 50-51°...ale určo se ozvou i jiní "chemici"

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 11.87 (?), 16.11.2011 13:57, zobrazeno: 7734x

Dobrý den, letos v květnu jsem vyrobil jahodovici a mám problém se surovostí (hrubostí) té pálenky. Není prostě hladká, je taková surová. Odvětrávám už od května, ale je to pořád stejné. Je pravda, že odvětrávám přes korkový špunt, tak nevím, jestli je to dostatečné. Kvas byl udělán z jahodové marmelády, která obsahovala vysoké % sacharózy (40 %). Tak nevím, jestli to není příčinna té hrubosti. Poradí někdo, jak tuto pálenku zjemnit? Voní krásně po jahodách. Mám to naředěný na 53 %.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 16.11.2011 14:10

nejsem odbornik, ale s přílišneho množství cukru bude vždy hrubá... max co vidim to dát na 50-51°...ale určo se ozvou i jiní "chemici"

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.203 (?), 16.11.2011 14:10

Příčinou je řepný cukr obsažený v marmeládě. Zkuste si u malého množství pálenky snížit lihovatost na pro vás přijatelnou hladinu. Aroma by mělo zůstat, surová chuť zjemnit. Pálenky větrám v demižonech naplněných na jejich maximální plochu hladiny, překrytých jen ubrouskem kvůli octomilkám. Nechávám větrat 3 i 4 měsíce uložené ve sklepě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 220.205 (?), 16.11.2011 15:51

Příčinou ostrosti je jistě vysoké procento řepného cukru. Zkuste odlít řekněme 0,5 l a uložit přes noc do mrazáku. Ráno láhev vyndejte, nechte obsah samovolně ohřát na pokojovou teplotu a ochutnejte. Proces můžete ještě několikrát zopakovat. Destilát by měl zjemnit. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 154.23 (?), 27.11.2011 23:12
Dobry den, to je co za fintu?Díky cemu potom zjemni?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 220.205 (?), 28.11.2011 19:02

Není to z mé hlavy a fyzikálně to vysvětlit neumím. Ačkoliv má ethanol bod tuhnutí -114,5 °C, takže nějaké ochlazení v dobře fungujícím mrazáku znamená pouhých - 20 °C, není to pro tuto kapalinu nic významného, přesto se to na zjemnění chutě pozná. Nicméně bych rád požádal vyznavače dobrých destilátů, aby v případě jablek a švestek cukru nebo med či jiné zdroje cukřících prostředků zcela zavrhli, u hrušek je to problém, ale 1 % unesou, u třešní, višní, meruněk a mirabelek (přesné pořadí) je 1% cukru nutností vzhledem k významně vyšší životnosti kvasu, protože termín do palírna nemá nikdo jistý. Životnost těchto 4 druhů kvasů není bůhví jaká a kdo si nezkusil trhat třešně na kvas....slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika