destilační přístroj



host - 202.3 (?)
18.1.2011 9:11

Vážení paliči, již to tady bylo několikrát komentováno, na pálení slivovice není zrovna moc vhodná "kolona s více jak 3 patry", to vám potom z toho teče méně aromatický alkohol, ne však slivovice. Na to je lepší opravdu tzv. jednoduchá destilace (dvakrát opakovaná) a na destilační koloně "přejedu" zbytky z destilací na neutrální alkohol, pro jiné použití - likéry...

Chce to jen trochu trpělivosti a "citlivý nos" při odstavování jádra.

Zdravím Lojza

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 202.3 (?), 18.1.2011 9:11

Vážení paliči, již to tady bylo několikrát komentováno, na pálení slivovice není zrovna moc vhodná "kolona s více jak 3 patry", to vám potom z toho teče méně aromatický alkohol, ne však slivovice. Na to je lepší opravdu tzv. jednoduchá destilace (dvakrát opakovaná) a na destilační koloně "přejedu" zbytky z destilací na neutrální alkohol, pro jiné použití - likéry...

Chce to jen trochu trpělivosti a "citlivý nos" při odstavování jádra.

Zdravím Lojza

                     
host - 151.252 (?), 18.1.2011 23:21

Vážený Lojzo,

mě zase nevyhovuje již pomalu tradičně typicky silně zasmrádlá hlavně jabkovice z tradičních pálenic s přerušovanou destilací po staru- z nich je pálenka na vůni ostrá a na chut cítit acetonem a škrábe v krku, takže se z ní jednomu naježí chlupy na zádech hned dvakrát-poprvé při přičichnutí a podruhé při polknutí...

Já mám jabkovici jemnou a je cítit pěkně jemně jablíčky.Část předku a konce po zhodnocení bokem ve sklenici totiž většinou do pálenky přimíchám, ale i bez je pořád cítit a obsahuje část začátku i konce, protože málokdy se podaří hladce rektifikovat při stálé teplotě 78C a až 92% alkoholu- zkrátka stopové části hlavně konce se do pálenky vždy dostanou.To bych při ostré a jisté rektifikaci zbytečně vyhazoval cca deci, které pustím již z předkapu.

Právě při rektifikaci je krásně samostaně cítit a chutnat jednotlivé frakce hlavně předkapu- napřed jdou neskutečné vůně-silice ovoce(jsou však nepatrné a hodně těkavé-nekapou ale plynují.Pak je cíti aceton-delhyd či jak a toho také napatrné kapalné množství a mezi tím je stopové množství metylu a ostatní.  jeanch@centrum.cz

                     
host - 220.205 (?), 19.1.2011 16:11

Vážený pane, to nám opravdu chcete tvrdit (jasně, píšete málokdy), že rektifikujete lutr při konstantní teplotě v hlavě kolony 78 °C a získáte 92% přítomného lihu? Ne, že by to technicky nebylo možné, ale jednak jste musel strávit mládí vedle kolony,  tu spotřebu energie by sotva utáhl Temelín a co s tím čistým ethylalkoholem chcete dělat? Ony totiž ty vonné složky mají počertech vyšší bod varu a je úplně jedno, o jaký typ lutru se jedná. Jinak s Vámi ovšem souhlasím, že úroveň spec. palíren v Čechách za těmi na Moravě silně zaostává, ale jsou výjimky. Je jich málo, ale jsou. slosar-petr@seznam.cz

                     
host - 151.252 (?), 19.1.2011 22:46

Vážený pane,

sám si odpovídáte.A já to už psal.Pokud je velmi kvalitní a lihovitý kvas, tekla mě síla pálenky celý střed destilace 90-92%, nikde jsem nepsal že z kvasu získám 92% přítomného alkoholu- to neměřím a ani mě to až tak nezajímá, protože na síle kapání hotového destilátu a uregulovatelnosti teploty AŽ do 85C jasně vidím kolik je v kvasu ještě alkoholu.

A lutru se u nás říká první vydestilované vodě-slabému neušlechtilému destilátu při přerušované destilaci, já mám v nepřerušované destilaci v kotli vždy jen kvas...

A znovu píši, že získat 90-92% pálenku není u mé kolony problém, dokonce aniž bych se o to snažil, díky kvalitnímu kvasu a dobře zvolené teplotě pod kotlem a stupni výkonu topení.Vůbec mě přitom nešlo a nejde o co nejsilnější pálenku, ale o nastavení refluxní rovnováhy během rektifikace celého středu destilace, tak abych nemusel pořád štelovat dosti hrubý a nepřesný 3/8 kulový ventil vypouštění a regulace hotové pálenky a neskákala mě pořád výše teplota a v důsledku toho i kolísala stupnovitost pálenky.Sám jsem byl překvapen, že pokud se střed destilace podaří vyregulovat do refluxní rovnováhy, tak celý střed pak probíhá bez jakékoliv regulace, kromě teploty a výkonu pod kotlem a to klidně 3-4 hodiny běhu středové fáze.

Celý můj rektifikační jeden cyklus však také trvá 8-10hodin!- není kam spěchat a uspěchat a udělat směsku jako v pálenici... brrr..fuj.Cyklus je včetně 2hodin nahřívání kotle a 1,5M sloupce kolony(vč. části přechodu a chladiče.)Dále včetně 1-2hodin doběhu a regulace refluxu a teploty a ždímání zbylé pálenky z kvasu...

A spotřeba nepřesáhne 20kW na jeden cyklus což jsou náklady podstatně menší než v ofiko pálenici(mzdy, energie,dan a ZISK)...Co to je za náklad 8-12Kč na jeden litr 52% domácí pálenky...

A nebyl bych si tak jistý že všechny voné látky jdou jen na konci destilace.Každý si mohl i v normální pálenici všimnout tu vůni ovoce na počátku destilace-to unikají nejtěkavější esenciální oleje a vůně-těkají prakticky jen v plyné podobě, ale z dobrého kvasu je hned od počátku cítit na povonění i pálenka(silně po ovoci) hned na počátku těsně mezi předkapem a středem.

A i na moravě jsou pálenice co jednou na výkony-honem honem už čeká další zákazník a možná je jich tu většina, soudě podle smradlavých pálenek-čuchnete k ní naježí se vám chlupy na zádech a vypijete jí a naježí se podruhé...)))

A kdyby v našem Korupcestánu a Tunelstánu byl stát při běžných občanech a nešikanoval(nejen) je při malé samozásobitelské výrobě pálenky, klidně bych vás pozval se podívat na moji kolonu.
Ale takhle musím svoji mobilní kolonu vždy po pálení rozložit ze strachu z houfů udavačů a monstr akce celních pijavic a jejich zásahem jako na černého výrobce stovek a tisíců pálenky... vím, musí mě chytit od roku 2010 přímo při pálení, ale proč ukazovat nečinou kolonu zvědavým náhodným pohledům a potencionálnímu udavači...

                     
host - 47.80 (?), 20.1.2011 17:55

Suhlasim s hodnotenim kvality palenky z oficialnych palenic. Je tam citit vacsinou aceton, co poukazuje na to, ze sa tam pali na zisk a velmi rychlo.

Destilacia musi prebiehat hlavne pomaly. Najbezpecnejsie jednotlive zlozky oddelime teplotou. Ak sa mera teplota na vystupe z kolony do chladica, je velmi jednoduche nastavit tuto teplotu napr. na 76oC a pockat az to vsetko vytecie. To, kolko toho vytecie zavisi od toho z coho je zakvas a ako kvasil. Treba si uvedomit, ake nespravne je tvrdenie, ze staci na zaciatku nechat vytiect nejake mnozstvo (napr pol litra) a nehovorit pritom o teplote. Ak mame vysoku teplotu, potom v tom pol litri budeme mat vsetky zlozky... aj etylalkohol aj vodu ale nemusi stihnut vytiect vsetok aceton a ine svinstvo, lebo to robime rychlo. Preto je potrebne hlavne na zaciatku davat pozor na teplotu a neponahlat sa!!!

Zlozky:           bod varu

Acetaldehyd           20,8oC

Aceton           56,2oC

Metylalkohol           65,0oC

Octan etylnaty           77,1oC - odstranime pridanim vapna 2 dni pred palenim*

Etylalkohol           78,5oC

Propylalkohol           97,2oC - bolehlav

*Všetky kyseliny, ktoré vznikli kvasením, sa reakciou s vápnom menia na vápenaté soli týchto kyselin a pri destilácii zostavajú v kotle spolu s nezreagovaným vápnom. Estery kyselin, vzniknuté reakciou alkoholov s kyselinami, ktoré pri požívaní tak nepríjemne škriabu v hrdle, najma octan etylnatý, sa pri varení s vápnom menia zpat na príslušné kyseliny a alkoholy. Kyseliny opat reagujú s vápnom, alkoholy vydestilujú. Ak by jsme nepoužili vápno, octan etylnatý - bod varu 77,1 °C, by sme pri destilácii v pálenici nemohli oddeliť, kedže majú s etylalkoholom - bod varu 78,5 °C, velmi blízké body varu.

Zhrnutie:

1. pridat vapno (300g na 100l zakvasu)

2. nastavit teplotu 76oC a nechat vytiect... co trva aj hodinu

3. nastavit teplotu 92oC a nechat tiect (tecie 80%) 40l zakvasu trva priblizne pri 3kW telese: 1,5h ohrev na 76oC + 1h odstranenie vsetkych zloziek do tejto teploty +3,5h destilacia pri 92oC (spotreba cca 12kWh. Zisk do 5 l (zavisi od kvality zakvasu) priblizne 80% palenky - kotol je tepelne izolovany a teleso spinane termostatom preto nepracuje cely cas, ale sa podla teploty automaticky zapina a vypina)

Cest praci:)

Vidlak

                     
host - 106.6 (?), 21.1.2011 14:49
Pokud se pálí pomalu a je nastaveno max 85°C, tak podle mé zkušenosti je kotel totálně vyždímán (co se týče %) a v rozmezí od 85°C do 92°C vyteče maximálně (u 40 litrového kotle) 2dcl 75% Alc. A navíc v takovém stavu jaký v kotli v tom okamžiku je, není možné dle mého názoru udržet požadovanou teplotu.
                     
host - 151.252 (?), 22.1.2011 0:20

Ano, teplotu lze v rektifikační koloně na konci pálení udržet, ale prakticky bud při 80% a více refluxu nebo při 100%.A ono u malých kotlů sedět a čekat až při 80% refluxu a více nakape 100ml 80% pálenky za třeba 40 a více minut... na to já už trpělivost neměl.(po celodením pálení)

Reflux dokáže srazit spolehlivě teplotu vždy, ale musí být správný reflux poměr nastavený a to je celkem umění s hrubým kulovým ventilem.

                     
host - 106.6 (?), 22.1.2011 19:11
Chtěl bych se zeptat pana Vidláka jakým způsobem ovládá nastavení teploty např. těch 76°C? Zda množstvím průtoku studené vody ve zpětném chladiči či má jiný způsob, jak teplotu udržet? Dík.
                     
host - 151.252 (?), 23.1.2011 11:59

Zajímá mě vaše teplota slivovice při které jí pijete, zda zchlazenou z ledničky nebo jako já pijete slivovici o pokojové teplotě?Všeobecně ve zchlazené sliviovici nevinikne chut a proto možná úmyslně je někde zažito slivovici zásadně pít z ledničky, protože za pokojové teploty tak smrdí a je odporná že neláká vůbec vypití.

Dobrá slivovice se pozná právě o pokojové teplotě, to už pozná špatnou slivovici snad každý.

                     
host - 24.183 (?), 23.1.2011 18:52

Slivovice se pije při pokojové teplotě. Chlazené se pijí jen průmyslově vyráběné slivovice, které jsou při pokojové teplotě nepoživatelné.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika