Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.

Pálení > Cukr, cukr a jenom cukr

Stránky: 1, 2   

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
17.5.2014 0:46, počet návštěv: 20823
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Se musím s vámi všemi podělit...

Můj recept na Kvas z rajčatového protlaku.

Vyzkoušený a chutný konečný výrobek ….
Co potřebuješ?
12 kilo bílého cukru, vyrobený nejlépe z cukrové třtiny.
180 gramů suchých kvasnic na pečení.
500 gramů Rajčatového protlaku.
Jednu kávovou lžičku kyseliny citronové, nebo tři štamprle citronového džusu.
2 gramy Epsom sůl.
Vodu. 50 litrů musí zůstat v bečce po všech přídavcích!


Rozpusť cukr, nejlépe když přejde varem.
Nalij do větší bečky, než potřebuješ, bude to kvasit!
Přidej studenou vodu, nejlepší teplota na nastartování kvašení je okolo 30* Celsius.
Přidej a zamíchej rajčatový protlak a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové, nebo lemon juice a epsom sůl.
Měl bys mít 50 litrů teď už kvasu v bečce a teplotu okolo 30* Celsius.
Nasyp na povrch 180 gramů sušených kvasnic.
Dej víčko s kvasnou zátkou a nechej v teple kvasit 14 dnů.
Za 24 hodin bys to měl vše promíchat a za dalších 48 hodin znovu.
Po zhruba dvou týdnech změř hustotu hustoměrem, měl bys mít 990 na stupnici, jestli ne, počkej nějaký ten den navíc.
(Nebo, až to přestane bublat je to na 100% hotové, tady zapomeň na hustoměr)
Jestli nechceš čekat, až se to vyčistí, rozpusť lžičku želatiny v horké vodě a nalij do bečky, za pár hodin bys měl mít krásnou slabě růžovou kapalinu.
Pak to vše musíš opatrně scedit, nechej ten bordel na spodku asi 5 litrů a to vyhoď.
To čisté scezené nalij to do varné nádoby (pálenice) a teď můžeš pálit.
Očekávej okolo 7 litrů 92% alkoholu, pokud máš věž. Já mám věž a 50 litrů bečku od piva, proto ten recept na 50 litrů kvasu.
První půl litru vyliju ven, chytím 1 litr a dám na stranu, dám novou nádobu a chytím 3.5 – 4 litry a ten si nechám, chytím zbytek, okolo 1.5 – 2 litrů. Ten prostředek je nejlepší. Začátek a konec zředím na 50% a přepálím znovu.
Kolik alkoholu vypálíš, zaleží na mnoha okolnostech: Čistota, kvalita cukru, kvalita kvasnic, teplota kde ty kvasné nádoby skladuješ! Ideální stálá teplota pro kvašení tohohle přípravku je 25* - 30* Celsius.

P.S. Jediný problém s touhle kořalkou je, že se s vás můžou stát alkoholici, nikdy nebudete mít po požití většího množství kocovinu, nikdy, věřte mně!!! A ta chuť!...

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Cukr, cukr a jenom cukr


vyslouzil (17501) - xxx.xxx.102.201 (?)
17.5.2014 9:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Není toho cukru moc? 24% nedokáží žádné kvasinky prokvasit. Výsledný kvas bude mít hodně zbytkového cukru a chuť jako polosuché víno.
  A proč tolik těch kvasnic? V jednom sáčku je 7-10g, to se tam musí fakt nasypat 20 pytlíků? Není lepší připravit zákvas?

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.45.252 (?)
17.5.2014 12:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k množství cukru ku poměru protlaku a přepalování na více než 90% líh, se spíše jedná o velmi jemný čistý líh, než rajčatovici. A opakovaným přepalování dokonce jak píšte, tedy vyloženě opakovaným-tj. pod dokončení přepalování 50L kvasu přepalujete tu více jak 90% pálenku znovu, tak získáte extra čistý extra jemný lékarnický líh, ale ne račatovici.

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 3:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máš pravdu, ten rajčatový protlak je jenom žrádlo pro kvasinky...

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 3:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Miloši, já nemám možnost tady koupit čerstvé kvasinky, proto ty sušené.

Proč tolik? Protože je to vyzkoušené. Vzalo mně to nějaký ten týden než mně to začalo pracovat. Ted to dělám už několik let, pořád stejně a výsledek je vynikající. Minulý týden jsem naložil novou dávku, ale použil jsem tentokrát destilační kvasinky (Still Spirits - Vodka distillers yeast). Jsou dvakrát tak dražší než ty pekařské, ale chci to vyzkoušet, pak vám všem dám vědet.

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.182.79 (?)
14.6.2014 4:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nepodařilo se, vykvasilo fajn, téklo dobře, ale hut je špatná. Musím vše předestilovat znovu.

Připojit reakci
   

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.93.77 (?)
17.5.2014 14:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mne učili, tedy bylo to už před půl stoletím, že takové množství cukru se má přidávat po třetinách (pan Ing. Valenta, v době kdy dnešní odborníci přes kvašení, tahaly tak max. kačera na provázku) a to také dodržuji, spíše však dávám toho cukru o něco méně, aby ty kvasinky to stihy zpracovat.

Co se týče destilace, když jedete přes rektifikační věž, musí stačit jedno zpracování, tedy když to umíte...

Pálence zdar,... i když v tomto případě je to spíše jen lihu zdar.

Připojit reakci
      

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.59.255 (?)
17.5.2014 17:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ano, pan Valenta by měl za tu svou knihu dostat Nobelovou cenu!

Nic lepšího pro začínající domácí výrobce napsáno nebylo. A pokud něco podobného v poslední době vyšlo, tak jen sprostě a bez udání zdroje od něj opsáno!!

Anebo jen komerce která nikomu nic celkem nedá...

Každý domácí výrobce nebo expedimentátor by ji měl znát nazpaměť než se do něčeho pustí. A to jak ovocný vinář nebo jako výrobce destilátů pravých či průtahových.

*

Nicméně vycházejí u nás knihy, překlady, hlavně z anglosaských oblastí, kde jsou schopni zkvasit a vypít skoro vše... Mrkev, okurky, apod...

A to je ten taky Rp z nich a jejích homedistillerů...

-rajčatový protlak, je to jen výživa pro kvasinky. Podobně jako ta hořká sůl

-takto vedený kvas musí vykvasit během 72h

-více se o tom můžete dočíst na homedistillerech. Hlavně amerických...

.

-masivní přídání kvasinek je u tohoto druhu vedení kvasů normální. Jen se nesypou sušené na hladinu, ale přidají se rozmnožené a rozmíchají se tam

-a při ideálních podmínkách vykvasí i daleko větší koncentrace cukru

Jenže vyrábějí to, nebo doporučují, takovou výrobu většinou jen jako cestu k získání lihu v použití v likérnictví. A ne jako finální výrobek.

Rafael

Připojit reakci
         

Cukr, cukr a jenom cukr


Jeremyna (7) - xxx.xxx.182.79 (?)
18.5.2014 4:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rafael, máš pravdu, ve všem,  já dělám z mojí kořalky i "likéry", většinou rum, gin, absinthe, višnovku, ořechovku a další. Dokonce jsem zkoušel i becherovku, ale ta se mně nepodařila, ted mně kamarád přiváží Stomaran čaj, takže budu zase zkoušet.

Jo a ten mů líh se pije čistej také. Před velikonocema se na jedné sešlosti u nás v lese vypilo přes dvacet litrú tohoto zázraku, všem chutnal, samozřejmně je poředěný deštovou vodou na 42%. Studnu nemám. 

Připojit reakci
            

Cukr, cukr a jenom cukr


host - xxx.xxx.217.139 (?)
18.5.2014 12:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jeremyna zdravím. Pokud máš zájem o výrobu likérů typu Becherovky, tak koukni na Becherovka receptura 1866 a Bylinná hořká. Je tam m.j. i složení toho Stomaranu. Ať se daří! Rafael

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koňak, brandy, vínovice a jiné ušlechtilé destiláty2826.1.202039086
Zakalená část pálenky1526.1.20202942
Palenka z vína1022.1.20201607
Kolko odobrat metylalkoholu6822.1.2020116359
Nevydarené prvé pálenie820.1.20202495
Kompotovice714.1.20208613
Vodka514.1.20201203
Destilace - základní dotazy506.1.202022614
Kvas bez lihu44.1.20201186
Vydrží lutr do další sezony?729.12.20191143
Redeni palenky po destilaci, nebo pred konzumaci?1022.12.20193014
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?6020.12.201940767
Slad - pálení2119.12.201924408
Ředění slivovice10916.12.2019252173
Pálenka z kdoulí222.12.201924759
Dřevo do destilátu462.12.201935287
Škrábavost pálenky5125.11.201971662
Destilační přístroj - sestrojení6225.11.2019144133
Domácí pálenice1923.11.201913804
Tis cerveny323.11.2019876
destilační přístroj105523.11.20191483067
Destilat z duly (kdoule)416.11.201912534
Kvas smrdí podobně jako ředidlo2111.11.201934155
Jablkovy kvas meranie cukru716.11.201925258
Trnkovica (trnka obecna)395.11.201930952
Pečetní vosk114.11.20192524
Palenka z datli?103.11.20197814
Refraktometr na měření kvasu243.11.201915409
Vaření hroznového vina21.11.2019732
Mereni obsahu alkoholu v likeru431.10.20191104
Pálenka z dýně6030.10.201961317
Cukr, cukr a jenom cukr1528.10.201920824
Míchat lutr při 2D?528.10.20191888
Ideální cukernatost při zakládání kvasu326.10.201922312
Zakalená slivovice17222.10.2019243824
Koupě Palírny 1614.10.20195441
Poraďte jaké kvasinky289.10.201920453
Hrušky, páliť alebo počkať?55.10.20191861
Test na metanol832.10.201999989
Kvas trnky630.9.20191642
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Douzeni koupeneho uzeneho26.1.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů