Ethyl carbamate NH2COOC2H5 je skutečně sloučenina, která je podezřelá z kancerogenity, a proto je třeba, aby se v destilačních aparaturách vyskytoval tzv. katalyzátor, tj. měd na jejímž povrchu se tato látka zachycuje. Pokud vůbec vzniká, tak jen ve stopovém množství, v opačném případě by se o generaci starší milovníci ovocných destilátů dnešních dnů nedožili. Nicméně podceňovat se to nesmí. Jinak máte samozřejmě pravdu v tom, že jako organický chemik s více než-li čtyřicetilotou praxí, kterou jsem vykonával ve dvou výzkumných ústavech, mám na vznik této sloučeniny zcela jiný názor, než-li drtivá většina autorů knih píšících o ovocných destilátech, protože je podezírám z toho, že to, že kyanovodík HCN je prekursor vzniku ethyl carbamate, opisuje jeden od druhého a o vlastnostech meziproduktů nevědí vůbec nic! To se týká hlavně vzniku kyanovodíku, která zcela popírá kyanhydrinovou syntézu, vlastností atomárního kyslíku, vlastností kyseliny isokyanaté HN=C=O, jejíž existence je při teplotě kvasu 17 - 22 °C zcela vyloučena, podmínky esterifikace, atd. atd. slosar-petr@seznam.cz