host - xxx.xxx.59.55, dík za odkaz, pěkné čtení, ale přijde mi to pro zkoušku, rychlé info o stavu kvasu, poněkud zbytečně složité.
*
Když už, není lepší obsah lihu v kvasu zjistit destilační zkouškou?
Z reprezentativního vzorku kvasu oddestilovat líh a ten pak doplnit vodou na původní objem a pak už měření nebude cukrem, CO2 apod. ovlivněno.
*
Teď k tomu měření zbytkového cukru který je narušován lihem a je jen orientační:
(Mě to nenapadlo, stačí mi orientační měření a smyslové vjemy. Ale na Deslik napsal Václav tento zajímavý nápad):
Z odměřeného vzorku v otevřené nádobě vyvařit líh, doplnit vodou na původní objem a můžete měřit cukry a porovnávat bez chyby zaviněné lihem nebo dokonce CO2 jak se někde tvrdí.
*
A koukám, že se začínají rozšiřovat i refraktometry na měření obsahu lihu. Neměl jsem nikdy takový, ale k měření kvasu s ním bych byl velmi skeptický. Podobně jako ke snahám měřit obsah lihu v kvasech ponorným lihoměrem...
Rafael.