Díry v listech bazalky: obvyklé příčiny a řešení

Díry v listech bazalky
Zdroj: ask2.extension.org

Jste milovníky bylinek, ale v listech bazalky se vám objevují díry, které si nedokážete vysvětlit? Nemusí to být jen slimáci a plži – i brouci mají rádi chutné věci.

Díry v listech bazalky – jak zabránit broukům v pojídání bazalky

Díry v listech bazalky nejsou smrtelné, ale dlouhodobé okusování různými škůdci může rostlinu poškodit.

Bazalka, která patří do čeledi mátovitých, má sladkou i pikantní chuť s příjemnými tóny máty. Tuto jemnou bylinku, která se používá v řadě kuchyní, milují i škůdci. Nezřídka se stává, že se vydáte sklízet bazalku, abyste zjistili, že listy bazalky mají díry. Čtěte dále a zjistěte, jací škůdci bazalku požírají a jak se s nimi vypořádat.

Díry v listech bazalky: obvyklé příčiny a řešení
Zdroj: swarthmorecoop.wordpress.com

Co si pochutnává na bazalce?

Než budete moci cokoli udělat s dírami v listech bazalky, musíte vědět, kdo je viníkem. Nejčastějšími okusovači jsou slimáci a plži, japonští brouci, ušáci, mšice a další měkký hmyz. Nyní, když víte, kdo znesvěcuje vaši bazalku, musíte vědět, jak jim v tom zabránit.

Slimáci a plži

Měkkýši se pohybují pomalu, ale rychle udělají krátký proces s listy vaší bazalky. Obvykle je to dobře, mulč poskytuje těmto škůdcům úkryty během dne. Mulč můžete buď odstranit, i když slimáci pravděpodobně stejně přijdou po bazalce, nebo mulč zasypat diatomitickou zeminou.

Křemelina, neboli Diatomaceous earth, je velmi ostrá a proniká kůží měkkých slimáků, což vede k dehydrataci škůdce a jeho smrti. Voda nebo déšť umožňují, aby se diatomitická zemina vsákla do půdy, proto ji po zavlažování nebo dešti znovu aplikujte. Místo diatomitické zeminy rozsypte kolem rostlin rozdrcené vaječné skořápky nebo dřevěný popel.

Zahradní detrit také poskytuje těmto škůdcům místo, kde se mohou ukrýt a naklást vajíčka, proto nezapomeňte udržovat zahradu v čistotě, včetně odplevelení okolí rostlin bazalky.

Slimáky a hlemýždě lze také v noci ručně vybírat. Pro ty, kteří jsou hákliví, lze vyrobit nebo zakoupit pasti na jejich odchyt. Poohlédněte se po některé z novějších bezpečnějších nástrah na slimáky, které obsahují fosforečnan železa, nebo existují takové, které obsahují metaldehyd (Buggeta) a karbaryl (Sevin) pro neekologické pěstitele.

Japonští brouci

Pokud listy vaší bazalky zkostnatěly, je pravděpodobné, že viníkem jsou japonští brouci. Tito škůdci poškozují také květy a poupata spolu s asi 300 dalšími druhy rostlin. Brouci se v létě vyskytují asi měsíc.

Dospělci jsou kovově zelení/bronzoví brouci s bílými chomáčky chlupů pod křídly a larvy jsou krémově bílé housenky, které se nacházejí v půdě. Japonští brouci vytvářejí generaci jednou za 1-2 roky. Larvy přezimují v půdě.

Feromonové lapače by se neměly používat, protože mají tendenci více brouků přilákat, než odradit. Plovoucí kryty řádků nad kaolinovou hlínou mohou pomoci odradit dospělce. Dospělce lze také ručně sbírat a likvidovat v mýdlové vodě.

Parazitické háďátko vpravené do půdy pomůže snížit počet přezimujících housenek. Počet dospělých brouků může snížit jak neemový olej, tak insekticidní mýdlo.

Díry v listech bazalky: obvyklé příčiny a řešení
Zdroj: Pinterest

Škvoři

Škvoři vypadají se svými velkými kleštěmi děsivě a pro vaši bazalku také jsou. Jsou to experti na skrývání a v noci se živí bazalkou a dalšími rostlinami. Milují tmavá a vlhká místa v zahradě, kde se schovávají až do setmění.

Protože se svilušky rády ukrývají, je vhodné bazalku pěstovanou v nádobách umístit na cihly nebo „nožičky“ vyrobené pro květináče, aby se nádoba zvedla a odstranily se všechny úkryty.

Pomocí chemických prostředků lze svilušky omezit, ale ne zcela vyhubit. Zahradní prach s obsahem karbarylu může snížit jejich počet. Posypte prachem okraje nádoby s bazalkou nebo okolí základny rostliny. Nevýhodou je, že se tento přípravek snadno smyje při zavlažování nebo při dešti.

Mšice a měkký hmyz

Mšice mohou mít téměř jakoukoli barvu a mohou se nacházet na vrcholu nebo na spodní straně listů a dokonce i na stoncích. Silné napadení má za následek žluté/zkreslené nekrózy na listech spolu s medovicí, lepkavou, cukernatou látkou, kterou mšice vylučují. Medovice přispívá k problému tím, že podporuje vznik plísní.

Mšice a další škůdce s měkkým tělem lze potlačit pomocí insekticidního mýdla. Postřik provádějte brzy večer a dbejte na pokrytí spodní strany listů i jejich horní části.

Azadirachtin vyrobený z neemu pomůže potlačit řadu škůdců včetně mšic, brouků, třásněnek, roztočů a blanokřídlých.

Jak zabránit broukům v konzumaci bazalky

Existuje několik způsobů, jak odradit škůdce od konzumace bazalky. Při hrozícím výskytu japonských brouků rostlinu zakryjte, použijte kolem rostliny diatomitickou zeminu, která odradí škůdce s měkkým tělem, jako jsou slimáci a plži, a při prvních příznacích napadení škůdci rostlinu postříkejte insekticidním mýdlem nebo neememem, který zajistí pokrytí celé rostliny.

Udržujte rostlinu zdravou, živenou a důsledně zalévanou. V okolí bazalky udržujte prostor bez plevele a jiných nečistot, kde by se mohli škůdci skrývat. Denně si bazalku dobře prohlédněte, zda není poškozena škůdci nebo zda se nedají škůdci vybírat ručně.

Poznámka: Veškerá doporučení týkající se používání chemických prostředků mají pouze informativní charakter. Chemická ochrana by měla být používána pouze v krajním případě, protože ekologické postupy jsou bezpečnější a šetrnější k životnímu prostředí.

Díry v listech bazalky: obvyklé příčiny a řešení
Zdroj: rennieorchards.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno