Otázečka:
1. ředit vodou nebo neředit kvasy z Toptastů, Lipnické a pod. při jejich astronomické cukernatosti nad 30°Bx. Obávám se podobného problému naředění aromat větším množstvím alkoholu, které naředěním kvasu vznikne.
2. když bude v kvasu veliké množství zbytkového cukru, že i po ochutnání je kvas sladký, přenese se cukr do pálenky? Myšleno, zda může pozitivně ovlivnit chuť, respektive nasládlost pálenky. Z Ruska nám pravidelně vozí na ochutnávání různě dobré vodky. Jedna se mi zdála příjemně nasládlá, po přečtení složení jsem se dozvěděl, že do líhu přidávají lipový med.
K tématu prvního kvasu. Já mám rád když věci rozumím. Abych věcem rozumněl nestačí mi poprosit o návod. Potřebuji diskuzi a argumenty, ze kterých si svým zdravým selským rozumem vyberu to své pro mne nejlepší.