10 unikátních druhů ovoce pro zahradu

Citrusovník
Zdroj: www.sciencenews.org

Letošní rok byl skvělou sezónou pro pěstování ovoce na zahrádce. Od bobulovin, které sezónu zahájily, až po kiwi, které ji uzavírá. Ovoce je skvělým doplňkem zahrady a lze je pěstovat na zahradě, rozptýleně po celé krajině nebo je omezit na nádoby na terase či palubě. Podívejte se na 10 druhů ovoce.

Zatímco jablka a hrušky jsou pro domácího zahrádkáře známým a tradičním ovocem, ráda zařazuji i některé neobvyklé druhy, jako jsou červánky, arónie, fíky a odolné kiwi. Jsou to skvělé doplňky do zahrady, protože se snadno pěstují a lze je pěstovat bez nutnosti používat pesticidy nebo fungicidy k potlačení škůdců a chorob.

Zde se podívejte na 10 jedinečných druhů ovoce, které pěstuju na zahrádce:

Alpské jahody

Alpské jahody jsou malé, ale plné chuti. Rostliny jsou vytrvalé, stále plodící a rostou v kompaktních trsech, které se snadno udržují. Kromě červených bobulí můžete vypěstovat i plody, které dozrávají do sytě žluté barvy.

Fíkovník

Fíkovníky dobře rostou v nádobách, díky čemuž se skvěle hodí na terasu nebo terasu. Fíkovníky v květináčích je také snadné chránit během zimy, místo abych se snažil stromky přikrýt, jednoduše je přesunu do nevytápěné kůlny nebo garáže na přezimování.

10 unikátních druhů ovoce pro zahradu
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Plody arónie

Aronie jsou neobvyklé, ale získávají na popularitě díky svým výživovým vlastnostem a pověsti jednoho z nových superovoce. Jsou nenáročné na pěstování, ale nemají takovou chuť ani sladkost jako typické bobule. Myslím, že jsou lepší, když se konzumují po dehydrataci.

Kiwi

Moje keře Hardy Kiwi se začaly pěstovat a rozhodně stálo za to věnovat čas a úsilí jejich výsadbě, školení a stavbě mříže, po které se budou šplhat. Plody mají velikost hroznu, jsou bez chmýří a uvnitř vypadají a chutnají jako chlupaté polotropické odrůdy, které najdete v obchodě.

Rybíz

Rybíz visí jako barevné šperky na dlouhých trsech a je k dostání v různých barvách včetně červené, bílé a černé. Plody se často zpracovávají na nápoje nebo želé. Jedná se o další bobulovité ovoce, o které není třeba se starat, a zdá se, že mu nevadí hmyzí škůdci, a dokonce i ptáci je zatím nechávají na pokoji.

Strom granátového jablka

Granátová jablka nejsou tak odolná jako fíky nebo kiwi, ale podařilo se mi jedno udržet naživu přes několik zim tady ve střední Pensylvánii. Je to velmi okrasná a krásná rostlina, která dává úrodu malých granátových jablek. Lze je také pěstovat v kontejnerech a přes zimu přenášet do krytu stejně jako fíkovníky.

Borůvky

Borůvky jsou vždy na mém seznamu skvělého ovoce pro domácí zahradu. Jsou produktivní a atraktivní a dodávají krajině barvu v každém ročním období. Vyžadují kyselou půdu a jsou mělce zakořeněné, takže nezapomeňte řádně upravit půdu a během letních suchých období zavlažovat.

10 unikátních druhů ovoce pro zahradu
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Wintergreen Plant

Wintergreen je zvláštní plod, který roste divoce v mnoha částech severovýchodu. Vysazuji je pod keře borůvek, protože snášejí stín a mají rády kyselou půdu. Plody i listy jsou jedlé a mají výraznou mátovou příchuť wintergreenu.

Citrusovník

Citrusy jsou dalším ovocem, které může domácí zahrádkář pěstovat. Jsou to tropické rostliny, takže je třeba je během zimy pěstovat v interiéru u slunného okna nebo pod světlem. Kromě trpkých plodů bude citrusovník produkovat neuvěřitelné květy, které provoní váš obytný prostor.

10 unikátních druhů ovoce pro zahradu
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Červený sorrell

Jamajský šťovík sice technicky neodpovídá definici zahradního ovoce, ale přesto ho sem zařadím. Tuto rostlinu jsem objevil na výletě na ostrově Svatý Kryštof a od té doby se ji snažím pěstovat. Pokud se jedná o plody proslulé jako čaj Red Zinger Tea, lze je použít k výrobě sirupů, nápojů a dalších pochoutek; jedlé jsou dokonce i listy.

Takže je tu 10 nápadů na nové zajímavé plody, které by mohly v příští sezóně obohatit zahradu. A s výjimkou šťovíku se všechny dají pěstovat jako trvalky a budou sklízet ovoce po mnoho let!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno