na podobnou věc jsem loni zakoupil (tedy sestavu jeden "odkalovač" a chladič, k tomu papiňák 17 litrů. první pokus s kanystrem podřadného vína byl dost žalostný, smrdělo to jak rasův pytel, a především onen "odkalovač" se ukázal jako nesmysl. po zvážení smyslu odkalovače jsem na něj napojil vodoinstalační flexi hadičku a vrátil ji do papiňáku (přes fitinku místo pojistného ventilu). další pokus již byl velmi přijatelný.
čili laický recept na použití:
1. dotunit odkalovač(e) refluxem zpět do kotle
2. vyřešit chlazení; buď napojit na vodovod a lít zteplalou pitnou vodu do kanálu, nebo nanosit v kýblu vodu od pumpy do prádelního hrnce a nainstalovat akvárkové či fontánkové čerpadlo
3. zahřívat, až začne kapat, tak první štamprle vylít, a pak kapat po deckách, a každou decku měřit hustoměrným lihoměrem, nejdřív to bude kapat okolo 70, až to klesne na 40, tak odstavit a zbytek vylít, nebo (pro spořivé) slévat z více pálení a přepálit podruhé4. výslednou kořalku (okolo 50) nechat odvětrat a nechat na pokoji pár měsíců. pak je docela poživatelná (zkušenost: 45 litrů jablečný mošt, 30 litrů ovoce (především švestky) z vytelkého mrazáku