Dobrý večer, Zdeňku. Já jsem se zařekl, že se již do diskuze nezapojím, ale vzhledem k tomu, že se slušně dotazujete na bod b), tak odpovím. Já osobně jsem pálil 2x z vylisované šťávy a nyní 2x přímo z kvasu matolin. Napsal jsem, že surovinou jsou pro mě odstupkované matoliny. A já je ještě při rozdělování do nádob surovinu přebírám, aby tam opravdu žádné stopky nebyly. To byla podmínka páleničáře v legální pálenici (jinde nepálím). Další jeho podmínkou je 1 l stolního oleje, zřejmě k zabránění pěnění kvasu při prvním přepalování. Naprosto žádný problém s připalováním nikdy nebyl. Ano, ušetříte tak práci s lisováním. Souhlasil bych s názorem, že vínovice vypálená z matolinového vína je jemnější než vypálená z matolinového kvasu, ale je méně aromatická. Jen bych polemizoval s označením "výrazně". Ale to je věc názoru. A také dalšího využití. Já po posledním pálení z matolin mám tolik kladných názorů na pálenku, že polovinu množství nechám "uzrát" a později rozhodnu zda ji vyuřiji jinak než pro přímý konzum. Zda mohu přidat nějaký recept. Využití jsem již naznačil: domácí vinjak, bylinné likéry, dále ořechovka, jeřabinka. K dobarvení používám karamel, k doslazení med nebo javorový sirup. Bylinky maceruji v pálence. Více k receptům nebudu uvádět.
Zdeňa z Moravy