Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Z Bulharska jsem si dovezl dřín tak před 15 lety. Tady roste dost pomalu, je tak 2,5 m vysoký, ale rodí poměrně dost. Dovezl jsem si i pár receptů v bulharštině. Tady je pokus o překlad:

DŘÍNKY – MNOHO PEKTINU A VITAMÍNU C

Dřínky obsahují hodně vitamínu C, pektin, lehce osvojitelné cukry. Když jsou usušené, uchovávají si užitečných vlastností. V zimě pomáhají při prostuzení a chřipce, žaludečních potížích (průjem).Užitečné jsou proti špatnému cholesterolu, ale musí se s nimi opatrně, protože mají silný zácpový učinek.

Marmeláda – jam

Produkty: 1 kg dobře zralých dřínek, 1kg jablek, 2 kg cukru, 1 litr vody, 1 čajová lžička kyseliny citronové.

Postup: Nechte dřínky odležet 48 hodin aby obměkly. Umyjte je a odpeckujte. Oloupejte jablka a nařežte je na drobné kostky. Smíchejte je s dřínky. Z cukru a vody uvařte hustý sirup, přidejte kyselinu citronovou a vložte do něj ovoce. Vařte asi 10 minut a sundejte z ohně. Nechte ovocnou směs odstát 4 – 5 hodin, pak ji opět zahřejte na ohni asi 10 minut. Sundejte a nechte znovu odstát několik hodin.
Znovu zahřejte ovocnou směs 15 minut nebo do dosažení potřebné hustoty. Horkou marmeládu nalejte do skleniček, zavřete a obraťte vršky dolů, aby udělaly vakuum.

Sirup

Protukty: 1 kg dřínek, 2 kg cukru, 2 litry vody, ½ čajové lžičky kyseliny citronové.

Postup: Očistěte dřínky od stopek, umyjte je a vařte ve vodě do změknutí. Přeceďte jejich šťávu a potom ji smíchejte s cukrem a vařte sirup do zhoustnutí. Před sundáním z ohně nasypte kyselinu citronovou a zamíchejte. Ještě horké nalahvujte.

„Sladko“ (ovoce zavařené v hustém cukrovém sirupu)

Produkty: 1 kg velké zralé dřínky, 1,5 kg cukru, 2 čajové hrnky vody, 1 čajová lžíce kyseliny citronové.

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek a pecek tak, aby se plod nepotrhal. Dejte je do studené vody aby neztmavly. Uvařte hustý sirup z cukru a vody. Jakmile je sirup hotov, vložte do něj předem odcezené dřínky a vařte dokud ovoce nezměkne a „sladkoto“ nezhoustne. Před sundáním z ohně přidejte kyselinu citronovou a rozmíchejte. Nechte odstát hotové „sladko“ několik hodin a pak ho nalejte do zavařovací sklenice. Kdo chce, může je sterilizovat asi 10 minut.

Kompot

Produkty: velké, dobře uzráté dřínky, po 8 polévkových lžících cukru na každou litrovou zavařovací sklenici, větvička (stonek) „indrišé“(druh pelargonie se silně aromatickými listy – Pelargónium roseum).

Postup: Umyjte dřínky a očistěte od stopek. Rozdělte je do 1 litrových zavařovacích sklenic tak, aby ovoce bylo trochu pod polovinou sklenice. Nasypte po 8 polévkových lžících cukru do každé sklenice, vložte 1 – 2 lístečky „indrišé“ a zalejte vodou po hrdlo. Zavřete je víčky a sterilizujte 15 minut.

Ať chutná

Johnieb

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika