Mohu připojit vlastní zkušenost s opakovaně ověřeným postupem. Smíchal jsem 1 desetilitrový kbelík ječmenného sladu plzeňského typu našrotovaného (sladovna Kounice) a 1,5 kbelíku kukuřičného šrotu (kdekoliv krmiva). (Proč - protože kukuřičný slad jsem ani po půl roce pátrání po ČR nesehnal, tak jsem ho nahradil "pouze" šrotem). V doupášťovém kotli ohřát 80 l vody na 38ºC, přisypat všechen uvedený slad a šrot, vnořit zavařovací teploměr. Pomalu kopistí míchat na této teplotě 30 minut, ohřát na 53ºC, pomalu míchat 30 minut, ohřát na 63ºC, pomalu míchat 30 minut, přidat lžíci ztekucujícího enzymu, ohřát na 70ºC, pomalu míchat 30 minut. Vypnout, přiklopit, nechat tuto mladinu 30 minut odpočinout. Zcedit, řídké do barelu, mokrý šrot ještě vymačkat, aby se minimalizovaly ztráty. Vařil jsem vždy 2 dávky po sobě (tedy 2 barely a v každém po vymačkání pak bylo cca 65 l mladiny) . Cukr ukazovalo 15ºBrix. Nechat přes noc vychladnout (asi na 25 -30ºC). Ráno si připravit kvásek do 2 kýblů a do každého z nich 4 kostky droždí, 1/2 kila třtinového cukru, až vzejde, tak asi po hodině přidat cca 5 l vychladlé mladiny. Do každého barelu jsem dal 1,5 dcl kys. sírové kvůli úpravě pH, 1 lžíci zcukčujícího enzymu, 1 lžíci kyseliny citronové, 1 lžíci živné soli, zamíchat. Přilít rozdělaný kvásek, zamíchat. Zadeklovat, dát pod kvasnou zátku (mám hadičku do vedlé zavařovačky s vodou) - za hodinu už kvasilo, za 2 hodiny už hóóódně bouřlivě. Při teplotě jak 24 tak 20ºC po 6-ti dnech 4,5ºBrix (níže to už nikdy nekleslo). 1D tažena do 20% a 2D jen do 55% (pak to "technicky zavání"). Z uvedených 2 dávek vykapalo 14 litrů.Naředěno na 64%. Krásná vůně mladiny s mírně navinulou kukuřicí, dáno do dubového soudku na 3 roky. Stočeno, mělo to cca 47%, doředěno na 40%, nalahvováno. Mňamka!!! Cenově na 2 dávky (na 2 uvedené barely) : ječný šrot asi 300,- kukuřičný šrot asi 70,- dále enzymy, živná sůl, kyselina, kvasnice, cukr to asi 150,- + elektřina. Práce 1 várka mladiny až do vyčištění kotle trvá cca 3 hodiny (takže 2 dávky x 3 hodiny), 1D asi 3 hodiny, 2D asi 2,5 hodiny (jedu radši pomaleji). Na zdraví!