Upřimně řečeno, nevím. Jde o to, že moštováním se logicky zbavujeme jisté jablečné, tedy pevné hmoty, která je jaksi vyřazena ze soutěže. Ze zkušeností se ví, že takto vznikající calvadosy jsou jedinečné a nic proti tomu. Francouzi ví své. Použití odpadní, pevné hmoty v době štěpících enzymů, např Ovopresu (mám ho v ledničce), dává nové a netušené možnosti, najít nové a bohatší chutě v destilátu, který byl založen právě z ovocného koncentrátu k němuž Vy, díky domácí moštárně máte přístup. Takže pokud máte v letošní, zoufale na ovoce chudé sezoně, jakési množství jablek, které po vylisování nemají využití, s vyjimkou zkrmení domácím zvířectvem, přimlouval bych se za naložení dle výše zmíněného postupu a kdybyste snad měl problém s enzymem, napište. P.Š.