Dobrý den. Určitě se nehádáme, jen si povídáme a řekl bych, že to téměř vždy vede k zajímavým poznatkům. Technologický rozdíl mezi kvasem na víno a na ovocný destilát skutečně asi moc není. Já ale psal o technologickém rozdílu mezi výrobou vína a vyrobou kvalitní slivovice. Zatímco lihovitost vína Vám bude asi stačit z klasického kvašení a následných vinařských postupů, lihovatost např. švestkového kvasu Vám asi k ničemu přímo nebude a nebudete to pít. Je třeba ještě další postupy, které vinaři nemusí používat. Ještě bych ale dodal, že Vámi uváděný calvados a pod dále zraje v dřevěných sudech, a to zrání teprve z nich dělá ten žádoucí nápoj. Kdežto ušlechtilé ovocné pálenky můžete bez problémů ochutnávat téměř okamžitě po vypálení. Mně osobně stačí jen naředění a odvětrání. Stanislaw