Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Máte oba určitě pravdu. Existuje řada způsobů, jak pokazit kvas, naopak je dobré využít těch postupů, které rizika minimalizují, kvas ošetřují a výsledný destilát zkvalitňují.
Myslím, že přislazování kvasu jsme trochu zdémonizovali. Sklutečně jsou možná důležitější aspekty, více ovlivňující výsledný produkt - odrůda, ročník, míra zralosti, velikost nádob, použité kvasinky, teplota, uzávěr, doba vypálení. 
Taky jsem se zúčstnil 2x degustace pálenek. V mé pálenici. Smysl vidím pouze v porovnání nápoje z blízkého okolí. Pokaždé totiž vyhrál (poprávu) destilát z ovoce pěstovaného (nebo i vypáleného)  v jiné, příhodnější oblasti.
   Můj nebožtík tchán v Uherském Hradišti pálil ze svých pravých švestek. Když jsem mu dovezl bednu svojich (měl jsem tehdy málo, tak co s nimi), ochutnal je a do svého kvasu je odmítl dát. Stejně jako durancie od souseda. Zcela objektivně uznám, že se moje slivovice té jeho nikdy nevyrovnala. V té době jsem ještě kvas přislazoval, ale to vůbec nebylo podstatné, dopadl bych stejně i s čistým kvasem. Totéž jsem uznal, když jsem ochutnal a porovnal slivovice od zdejších diskutujících - pana Gregorce z jižního Slovenska a pana Šmakala (Stanislaw) z Hané. Ta vůně jejich destilátů byla někde úplně jinde. Podotýkám, že oni, pokud mi nelhali, cukr taky nepřidávají. Základem mého kvasu jsou Wangheimovy, v menším pak, Stanley, Čačanské, z těch pozdnějších sladších jen Bluefre, Valjevka, Gabrovská, Tulu Gras. Svah severní, mrazová kotlina, půda jako v cihelně. Nestěžuji si, ale nebudu se prsit, že tak sladké  švestky jste ještě neviděli.
  Mám svou slivovici rád, cením si čistoty její suroviny, minima chemicjých zásahů (1x ročně proti pilatce), vzálenosti stromů od silnice a průmyslu. Neškrábe v krku, je hladká a je mi po ní druhý den dobře. Nedělám si ale iluze, že při ochutnání z ní všichni padnou na zadek, obzvlášť vedle pálenek z černozemních oblasti, či z jižních svahů s   průměrnou teplotou o 4 - 5 stupňů vyšší.

Co se týče hosta 129 96, obdivuji jeho úsilí při výrobě takových skvostů jako destilát z trnek, mirabelek či šípků. To musí být strašná práce, smekám před ní. Právě proto, kdybych už si dal tolik dřiny s přípravou ovoce, pak bych ale kvas neodbyl polským cukrem ve slevě (možná ne), ale obětoval těch pár korun za trochu přírodního medu, i kdybych ho měl koupit od včelaře.  
   Já jsem v jiné situaci. Ovoce mám dost, i když třebas ani zralé není nejsladší. Když bych chtěl mít pálenky víc, dám víc ovoce. Kdybych požadoval sladší třeba jablečný kvas, přidal bych sušená jablka a mošt.
  Nejde o víru, spíš poctivost. Pořád mám za to, že slivovice se má dělat ze švestek a jablkovice z jablek.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika