Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Děkuji za pozvání na degustaci destilátů, ale omlouvám se. Netvrdím, že by mě to nezajímalo, ale při mých pracovních povinnostech a mých zálibách je dubnová neděle hodně drahý čas. 
    Ještě jedné myšlenky bych se rád dotknul.  Vy i ostatní příznivci doslazování kvasů uvádíte, že vyšší procento alkoholu v kvasu dokáže extrahovat z ovoce víc aromatických látek. Toto tvrzení považuji za mýtus a, troufám si říci, za úplnou hovadinu.
   Pokud víc alkoholu extrahuje víc vonných látek, pak míň alkoholu extrahuje míň vonných látek a žádný alkohol extrahuje ještě míň vonných látek nebo žádné. Proč tedy doporučujete při přípravě jablečného destilátu   vylisovat jablečný mošt ještě před začátkem kvašení? Vždyť veškeré vonné látky by musely zůstat ve výliscích! Skutečnost je ale dočista jiná.
   Mýtus extrakce vonných látek z ovoce alkoholem je naprostém rozporu s praxí, zejména vinařskou. Slyšel jste snad někdy, že by vinaři při přípravě bílých vín nechávali extrahovat alkoholem vonné látky z kvasících rozmačkaných hroznů?  A věřte, že že vůně, buket je spolu se zbytkovým cukrem a kyselinkou to hlavní co dělá víno vínem!  Červené víno nechme stranou, maceruje se kvůli uvolnění barviv. Pokud se ale vylisuje ihned, je jen růžové, ale o nic méně aromatické.  
    Připusťme však, že by v ovoci - uzavřené v buňkách - existovaly nějaké těkavé aromatické sloučeniny lipofilního charakteru - rozpustné pouze v tucích a tedy i v lihu. V praxi je to nesmysl,  všechny tyto látky v živých organizmech se i bez přítomnosti lihu vyskytují v roztocích, nikoli v nerozpuštěné (krystalické) formě. Ale budiž. Tyto látky, dosud uzavřené v ovocných buňkách, by narušením fosfolipidů buněčných membrán tyto buňky opustily a rozpustily se v lihu. To by mělo svůj smysl, kdybychom hotový kvas přecedili,  destilovali jenom tekutinu a ovocnou drť se zbytkem nevyluhovaných aromatických látek vyhodili. To ale obvykle neděláme, destilujeme kvas celý, a aromatické látky kolonou procházejí podle svých bodů varu a kondenzace,   nikoli podle toho, jaká je koncentrace destilovaného lihu kolem nich. Například vosk švestkových slupek, byť rozpuštěný v alkoholu, dík svému vysokému bodu varu nepředestilujeme.
  Úvaha je to ale hypotetická, víte dobře, že pálenka z vylisovaného vína je stejně dobrá (spíš lepší) než z celých hroznů a že jablečný destilát z moštu je stejně dobrý (spíš lepší) než z celých jablek. Aspoň to na svých stránkách píšete.
   Proto si troufám tvrdit, že cukr přidaný do kvasu může výsledné aroma destilátu pouze snížit, stejně jako je sníží naředění čisté ovocné pálenky lihem.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika