Jeden můj známý kolega-palič přidá vždy mezi prvním a druhým pálením do kotle čistou vodu a tím lutr naředí. Konkrétně na pět dílů lutru dá šestý vody. Gořalky má skutečně vynikající, takže jsem mu uvěřil a sám to vyzkoušel. Vždycky jsem žil v domnění, že samotné vypálení kvasu už je technicky rutinní záležitost, ale po mé vlastní zkušenosti se začínám bát, jestli jsem se s nákupem vlastní palírny neunáhlil :-)
Příklad: měl jsem 400 kg kvasu, vše jsem nejdřív vypálil jen prvním pálením na nějakých 80 l brandu. To je v mé vypalovačce na dva kotle:
Ten první jsem naředil jen slabě, cca 1:10. Začal téct cca při 86% a při 35% jsme usoudili už nějaké kyselé spodky, takže konec. Výsledkem byla ve vůni výraznější ale ostřejší slivovice.
Druhý menší kotel jsme naředili víc, cca 1:4. Téct začal při nějakých 82% a při 28% tam ještě kyselka nebyla. Pálenka byla pro jednoho jemnější, pro jiného fádnější, podle chuti toho kterého soudruha.
Oba své počiny budu i nadále chutnat a porovnávat, uvidíme, co se z které vyvine...