Nedávno jsem se tady na fóru přel o přidávání cukru nebo jiných podobných sladidel do kvasu. Prý se tím údajně zvýší výtěžnost konečného destilátu. To je možné, pokud máte nezralé ovoce a tudíž mu chybí cukr. Zastávám názor, že pryč s cukrem do kvasu, zkrátka žádný cukr. Dokonalá zralost či přezrálost zdravých plodů např. pro švestku domácí, je základním požadavkem pro přípravu kvalitního destilátu. Přidáním cukru do nezralých anebo napolo zralých švestek vám vyrobí dosti nechutný destilát, který škrábe v krku a při prvním doušku vám ztěžknou nohy a potáhne z vás až do druhého dne. Já jsem právě vypálil sice pouze 170 litrů švestkového kvasu s výtěžností 26 litrů 52% velmi kvalitní slivovice a to všechno z velmi vyzrálých až přezrálých švestek. Pálím víc jak 10 let, ale nikdy jsem kvas nepřislazoval. Vždy mám podobnou výtěžnost. Nemám žádný cukroměr ani lihoměr, pohledem a chutí přesně vím, kdy odcestovat do pálenice. Těm, kterým destilát nabízím, bez nadsázky se diví, jak je to možné, že pijí to nejlepší.