Zdravím,
som začiatočník, zatiaľ ovocie nezbieram, stromy su malé, počítam, že asi tak za dva roky už ale bude prvá úroda. Samozrejme z detstva si niečo pamätám a v okolí sa zbiera vo veľkom, tak niečo málo som už pochytil.
Čo mi ale nie je úplne jasné, je doplňovanie sliviek do suda. Aká je asi optimálna veľkosť alebo kompromis, aby to dobre kvasilo a zároveň bolo ešte dobré na manipuláciu? Čím väčší, tým lepšie pre samotné kvasenie, ale zase všetko nad 100 kg je už podľa mňa moc. Sú vhodné aj 50 l sudy?
A druhá vec, ktorá mi nie je jasná je postupné pridávanie sliviek do suda. Jeden deň nazbieram napr. 15 kg, za dva dni 10kg, ďalší deň 25 kg. Môžu sa po prvom rozkvasení v sude takto postupne pridávať? Koľko dní maximálne plniť jeden sud? Môžem doplňovať napr. týždeň alebo 10 dní jeden sud, kým bude plný? Neovplynia čerstvé slivky už započatý kvasný proces?
Braňo