Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Byl bych s tou alchymií opatrnější.
Za prvé. Mleté nehašené vápnou není uhličitan, nýbrž oxid vápenatý. Po vyhašení se z něj stane hydroxin. Jejich reaktivita a zásaditost jsou hodně odlišné.
Pravda, někdy se používá k neutralizaci hroznových vín strážený uhličitan vápenatý (calcium carbonicum precipitatum). Chemicky podobný je mletý vápenec, ten ale není čistý, proto bych jej vůbec neradil.
Za druhé. Jiné mošty, než vinný z ušlechtilých odrůd obsahují i jiné organické kyseliny než vinnou. Vzniklý vínan se skutečně vysráží, jiné soli - např. jablečnan však nikoli, jsou rozpustné a svou chutí kvalitu moštu, potažmo vína  ještě zhorší. Nesmíme si taky plést kyseliny, které jsou v ovoci (vinná, ctronová, jablečná s kyselinami vzniklými nesprávným kvašením (octová, propionova, mléčná, aj).
Pravda, nakyslé kvasy se páleným vápnem do jisté míry vylepšit dají, vápenaté soli obvykle netěkají, takže je nepředestilujeme, určitě je ale lepší povrchové ztvrdlé a zkyslé vrstvy (beru tak 10 cm) před pálením odstranit.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika