Ořešák vykotlaný už v 1. roce



host - 182.227 (?)
9.9.2018 11:06

Ořešákům zdatně konkurují plevele, ale i ty rostou bídně. Zkuste k jaru přihnojit,  zalévat, zbavit okolí plevelů. Po řezu nový, silný výhon hned nenaroste. Nemá z čeho. S řezem bych počkal aspoň rok,  Anebo ten nejhorší vyměňte. Jestli však koupíte nějaký přisušený, což vůbec nemusí být právě u ořešáku výjimka, může i nový po dvou letech vypadat stejně. P

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 149.80 (?), 2.7.2018 19:25, zobrazeno: 5159x

Vloni na jaře jsem sadil 3 ořešáky kupované zásilkou v Uh.Ostrohu - Jupiter, Seiferdorfský a Viktoria. Všechny 3 živoří - vrchní části špičáků odešly, rašily kousek níž v podobě malých lístků. Letos to samé, pouze Viktoria je na tom trochu líp, viz. foto. S hrůzou jsem ale zjistil, že právě ta Viktoria je vykotlaná! Má smysl ji nechat růst, nebo se jí zbavit? sad

A přemýšlím, co je špatně a proč ořešáky nerostou - špatný výběr prodejce? Kupoval jsem tam ještě čtvrtý - Manitou, ale pro ten jsem si jel osobně a tomu se daří dobře.

Můžete mi doporučit prodejce, se kterým jste učinili dobrou zkušenost a kde bych sehnal kvalitní stromky? Přemýšlím, že Viktorii, pokud bych se jí zbavoval, bych koupil rovnou u Vaňka (myslím, že ten jediný ji roubuje a od něj ostatní berou).



Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 136.60 (?), 3.7.2018 12:41
Pane Petře z H (bez tečky) jezdim si pro stromky do Uh. Ostrova už několik let, teda osobně, a vždy bez problémů. Teda o trochu lepší stromky mají ve Strážnici, ale v Ostrohu zas mají o trošku větší výběr. __ Já sám osobně jsem kupoval ořech / vorgl / Seiferdak v roce 2016 na jaře necelé metrové prótek, špičák, prostokorenene a nezhledavam z fotky c.2 nic divneho. Me první přírůstky byli tak do 30 cm a první rok po zamrznutí to bylo ještě horší. Letos už to jde. Nějaké vykotlaniny nevidím z těch fotek. Jen nasazení 'korunky' je dost nízké. __ Nechal bych to v klidu růst a pak bych z horního proutku udělal prodloužení kminku a nasazení větví bych nechal tak v 180 - 220 cm. Já sám kupoval ten vorgl u Urbana v Zelesicich. __ Kryštof z Brna.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 149.80 (?), 3.7.2018 13:28

Podívejte se na 1. fotku - copak nevidíte, že je stromek totálně dutý? surprise

Ano, nějaké přírůstky má, proto jsem jej až tak pečlivě neprohlížel. Až včera jsem si toho s hrůzou všimnul.

Další 2 stromky jsem nefotil, ale ty mají přírůstky cca 1 cm! V podstatě vyraší na kmeni pár lístků, a ty zůstanou maličké až do podzimu. Vloni tomu tak bylo, letos se to v podstatě opakuje. sad

O nějakém "nasazení korunky" raději nemluvte - jsem rád, že vyraší aspoň něco! O nějaké možnosti výběru vhodných výhonů a zapěstování korunky nemůže být ani řeč. frown

Jinak vloni jsem tam ještě píchnul několik nadějných malých semenáčků vyrýpnutých u příbuzného z kompostu, a ty si vedou bezvadně. Takže chca nechca musím hledat chybu u prodejce -  nějakým způsobem muselo dojít k poškození stromků (vysušení, poškození kořenů, nevhodně poslané,...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.187 (?), 3.7.2018 21:59

Petře, pokud dobře koukám, tak dutina je mezi prvním a druhým výhonem. Tedy nic nebrání, sesadit stromek tak, aby prodlužoval ze spodního výhonu.

Jinak nehledal bych tolik chybu u prodejce, jako ve způsobu, jakým je se stromkem nakládáno. Čím menší počet manipulací a kratší doba od vyorání ze školky do sázení na trvalé stanoviště, tím lepší poměry pro ujmutí a následný růst. Nejhorší pak je ta přeprava poštou...

Jinak, pokud stromek nemá přírůstky je často způsobeno tím, že zahrádkáři dají do výsadbové jámy příliš mnoho a příliš čerstvého kompostu. Je lepší dát kompost starší, dobře mineralizovaný a doplnit jej o minerální hnojiva s dobře dostupným fosforem a amidickým dusíkem (např. síran amonný + ledek amonný).

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.103 (?), 4.7.2018 7:22
Ano, presvetlenej displej mobilu včera ve dne udělal svy a této drobnosti jsem si nevsimnul. Pardon. Ale vypadá to skutečně že poskozena část je ta horni tak ji v srpnu ustrihnete, dobře se to zahoji a uvidíte jestli je poškození i pod tím. __ jinak ořech je nezmar, a skoro vše přežije. Škůdce nebo důvod poškození neznám. Jinak pokud ste třeba od Brna v případě potřeby můžete nakoupit v těch Želesicach, já sem byl spokojen. A sou tam dokonce dvě školky v jedné obci, takže výběr. Zasilkovny moc neberu, i když letos jednou a byl sem spokojen (ikdyz to nebyl klasické eshop) zdravím K. z B.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 149.80 (?), 4.7.2018 8:26

Ok, šmiknu to v srpnu.

Zásilky už po několika zkušenostech také neberu, nyní rozhodně už vše osobně.

Nicméně ani to není zárukou - v Želešicích u Urbana jsem byl vždy spokojen, nicméně na podzim jsem tam koupil 2 hrušně na semenáčích (neprošly jim vlastní výpěstky, tak je odněkud dovezli) - jeden z nich jsem obratem vrátil, protože byl úplně vysušený, kůra scvrklá, a vyměnil za jiný v o trochu lepší kondici. Nicméně ačkoli krásné silné špičáky, oba dva letos jen živoří, jen pár malých lístků, výhon žádný. Snad se letos kořeny vzpamatují a příští rok už trochu porostou... Takže bohužel ani Urban není zárukou, když neprodává pouze své výpěstky.

Standa_HK: to je zvláštní s tím kompostem - právě na kompostovišti nádherně rostly desítky semenáčků. Odtud jsem vzal právě 4 z nich a zasadil stejným způsobem, jako ty kupované, a rostou pěkně. Není to třeba tím, že ve školce mají ořešáky jiný režim (vyhnané pouze hnojivy, minerály a spoustou vody), kdežto po zasazení je tam úplně jiná zemina s kompostem a minimum vody?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 176.3 (?), 4.7.2018 15:59

Tak je to horší, než se zdálo. Střed je vyhnilý i pod první výhon. Nacpal jsem dovnitř vosk a otázka zní: má smysl dál pokračovat v pěstování tohoto ořešáku, zatáhne se časem díra a nebude mít na funkci vliv? Nebo bude náchylný na zlomení a rozhodně s ním nepokračovat? Nebo jej uříznout více dole, aby vyhhnal nové výhony odspodu (samozřejmě nad místem štěpování)?

Ta Viktoria je docela drahá a nechce se mi ji kupovat znovu, šla-li by zachránit...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.187 (?), 4.7.2018 22:01

Teď už končí míza, tak je na zmlazení do starého už pozdě, ale před měsícem či 6ti týdny by to bylo možné řešení. Nechte to tak. To že chybí běl uprostřed výhonu není dobré, ale není to fatální. Já osobně bych do dutiny nedával vosk, ale jemně podrcený prášek z popela a dřevěného uhlí tak, aby se nekróza "zakalcinovala".  V každém případě má stromek již správně ukotvené kořeny a tak zpětné sesazení na začátku rašení (v první 1/2 května) donutí "vyšší pařízek" k vymlazení nového výhonu, který s takto silným kořenovým systémem dokáže pak narůst i přes 2 m/rok. To je pak menší ztráta, než čekat, až se další nový špičák chytne.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 184.57 (?), 9.9.2018 10:46

Rozšířím dotaz ještě na další 2 vloni zasazené ořešáky. Oba mají 1 m na výšku, vloni i letos se chovají shodně - vyraší jen slabé výhony s malými lístky, délky 10 - 15 cm. Letos ještě listí trochu spálené srpnovými tropy. Po vydatném dešti koncem srpna u jednoho začaly znovu rašit vrcholy letorostů.

Vzhledem k tomu, že se po 2 letech jejich stav nezměnil, doporučujete ještě vyčkat do dalšího roku, jak se budou chovat, nebo na jaře při rašení všechny 3 (i ten vykotlaný, i tyto 2 mrzáky) sesadit na 20 cm s tím, že by měl vyrašit nový silný výhon? A samozřejmě u těch 2 změnit přístup - jsou ve svahu, takže mají problém s vláhou, tzn. udělal bych kolem ohrádku a pravidelně zalíval, abych podpořil růst.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 182.227 (?), 9.9.2018 11:06

Ořešákům zdatně konkurují plevele, ale i ty rostou bídně. Zkuste k jaru přihnojit,  zalévat, zbavit okolí plevelů. Po řezu nový, silný výhon hned nenaroste. Nemá z čeho. S řezem bych počkal aspoň rok,  Anebo ten nejhorší vyměňte. Jestli však koupíte nějaký přisušený, což vůbec nemusí být právě u ořešáku výjimka, může i nový po dvou letech vypadat stejně. P

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika