Masivní otvor ve větvi



Stránky: 1,  2   
Woodpecker - (24) - 60.168 (?) 
8.11.2008 15:16, zobrazeno: 16032x

Dobrý den, v jedné větvi jsme objevili velký otvor, který je dosti hluboký (na stejném místě kdysi rostl choroš). Větev jsme obvázali, aby do ní nezatékalo. Chtěl bych Vás požádat o radu, jak nejlépe ochránit větev před zimou a jak postupovat na jaře - jestli porazit celou větev, nebo jen nějakou její část? Děkuje Láďa

Nemocná větev
Nemocná větev
Nemocná větev
Nemocná větev
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 75.27 (?), 8.11.2008 16:02

Zřejmě je to starší ořešák, že? Můžu Vám pouze sdělit, že máme rovněž letitý strom a o nějaký ten otvor nouze není. Důležité je, aby dovnitř nezatékalo. Jinak podobné větve s velkým otvorem neošetřujeme, ale podle stavu konkrétní větve buď odstraníme celou nebo uřízneme její část, někdy není třeba ani to. Záleží hodně na tom, zda je nebezpečí, že by v případu ponechání větve a jejího následného ulomení nemohla někoho poranit apod.. Jinak ořešák je velmi vitální a nevzdává se jen tak. Většinou po ořezu nebo i v případě ponechání poškozené větve, vyžene nový, brzo plodící výhon. Ten náš starý ořešák vypadal na odpis už před 20 roky. Máme ho dodnes, plodí spolehlivě, dokonce některé veliké otvory, do kterých se neusídlili ptáci, pěkně zavalují. Odřezáváme pouze suché a velmi poškozené větve-není ale u domu a nehrozí při případném ulomení silné větve zranění. M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 166.34 (?), 8.11.2008 16:20

Já mám zase zkušenost jinou. Jak se začnou vytvářet plodnice hub, je hotovo Střed stromu ztrouchniví a jednoho dne se všechny větve odloupnou a je po něm.

Možná je na čase vysadit nový. Poškozenou větev bych odřízl v červnu na větevní kroužek. Pokud plodnice vznikají jen na ranách po odřízlých větvích ještě to může pár let ustát. Když ale vyrazí plodnice z kmene je hotovo.

Jemožné navrtat do kmene otvor a zjistit jak moc je protrochnivělý...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 8.11.2008 18:44

Tato dutina zas tak hrozně nevypadá, horší je to, že tam byl dříve chorož.Každopádně je nutné dutinu vyčistit od ztrouchnivělého dřeva až na zdravé dřevo a vytvořit stříšku, aby tam nezatékalo, ale dutina musí větrat.Takto zadělanou dutinu bych co nejdříve odstranil, protože je tam velmi příznivé mikroklima pro růst dřevokazných hub a na igelitu kondenzuje vzdušná vlhkost a voda zatéká do dutiny.Stříška lze snadno vytvořit ze starého lina nabarveného barvou imitující kmene, takto rána nebude skoro vidět.Problém je zamezit vtékání vody do dutiny po kmenu.Nakonec celý vnitřek natřít boraxem, ten houby nemají rádi.Houby se ořešák již nezbaví, ale než ho skolí, uplyne ještě několik desetiletí.Přiklám foto,jak vypadá zastřešení u odborně ošetřeného stromu.Láďa

Stříška u odborně ošetřeného stromu
Stříška u odborně ošetřeného stromu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 131.51 (?), 8.11.2008 23:12

Souhlas s L. Doušou. Snad jedině bych doplnil, protože do větve není vidět, že záleží, co pod tou větví je. Protože to dřevo může ve větvi hnít už desetiletí a potom by větev mohla při nejbližší vichřici spadnout, pokud pod ní je něco cennějšího, třeba část baráku, tak natropit i dost velké škody. V takovém případě bych se přimlouval spíše za pilu. Pokud je jen někde na zahradě, tak dokud větev je živá, tak ať si roste. U nás někdy v roce 1986 v prosinci jeden den bylo + 15 - 20 st C a druhý den - 20 st C. Odnesly to právě ořešáky, vesměs silně omrzly ve dřevě a kmeni. Spousta z nich během dalších 20 let vyhnila ve kmeni, taky se do kmene dostaly houby, třeba i do našich dvou ořešáků, ale ořešáky pořád žijí a víceméně drží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 8.11.2008 23:38

Bylo by celkem vhodné udělat detailní snímek okolí rány a vnitřek dutiny, pak budeme vědět více.Zatím bych větev s dutinou neřezal, pokud je strom vitální.Uříznutím by vznikla velká řezná řána, která nemá šanci se zahojit.Viděl jsem již větší ošetřené i neošetřené dutiny stromů v parcích.Pokud se rána bude pravidelně ošetřovat boraxem, nebude docházet k zatékání a bude se pravidelně čistit, nebude se již zvětšovat.Jen pro ilustraci-podívejte se na obrázky památných stromů, jaké mají dutiny, tohle je štěrbinka proti těmto.V jedné lípě je dokonce vytvořená malá zvonice.Na internetu jich bude určitě mnoho.Hlavně vnitřek ničím nevyplňujte!!Láďa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Woodpecker - (24) - 60.168 (?), 9.11.2008 14:15

Děkuji všem za reakce. Mám k dispozici detailní fotky. Láďa

Foto 1
Foto 1
Foto 2
Foto 2
Foto 3
Foto 3
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 166.34 (?), 9.11.2008 16:30
No na desetiletí bych to neviděl.. Houba už bude v kmeni a postupně bude od prostředka užírat letorosty. Ano památné duby a lípy mají obvykle dutinu... Jsou stromy, které s dřevokaznou houbou dokáží existovat i víc než sto let. Některé stromy ale nemají dobré ochrané zóny a tak je jejich konec rychlejší. Toho si můžete všimnout třeba u buků. Jak se do nich dá houba je to rychlý konec. U babičky se nedávno rozpadl ořešák. Oni ty tři letokruhy stromu stačily. Neudržely ale strom pohromadě. Já bych vysadil náhradní strom a tenhle nechal dožít. Pro zjištění statiky stromu bych navrhoval navrtání otvorů nebozezem a zjištění síly zbývajícího dřeva na podezřelých místech. Vítek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 86.85 (?), 9.11.2008 17:46

Vítku, dovolím si oponovat-nejen památné stromy mají dutinu a nejen duby a lípy. Souhlasím s Vámi v tom, vysadit klidně nový ořešák a stavající ošetřit a zatím sklízet z něho. Dle fotek vidím, že máme daleko větší dutiny-jak jsem psala výše-dokonce v kmeni svislou, pomalu zavaluje a strom tak funguje už 20 roků. Tady na obrázku Ládi-Woodpeckera-bych řekla, že zleva je vidět taky zával. Láďo, udělat stříšku, aby nezatékala voda, případně, jak radil druhý Láďa, vyčistit a uvidíte. Na řezání a případné vykácení je vždy dost času. Jen pro zajímavost: Náš ořešák má průměr kmene 80cm-měřeno 1.30m nad zemí- a obvod kmene v té samé výši 2.50m. Ta zavalující se dutina zasahuje do toho 1.30m kmene nad zemí. Soused si ho pamatuje z r.1946, kdy se sem přistěhoval.  M.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Woodpecker - (24) - 60.168 (?), 14.11.2008 15:27

Ještě bych si dovolil ukázat Vám obrázky kmene našeho ořešáku a myslím, že jsou dost vypovídající.

Kmen
Kmen
Kmen
Kmen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika