Pokud mohu soudit podle situace "2 hodiny vlakem od Zeláku", tak se jedná o předčasně sklizené ořechy. U nás sotva začala praskat rubina na nejrannějších odrůdách, tak se objevili maníci s tyčemi, trháčky, háčky a početnými dětmi, kteří prováděli sklizeň na veřejně přístupných stromech. No a to i na pozdních velkoplodých odrůdách.
On takový podtržený ořech navenek vypadá pěkně, zejména pokud se po vyloupání z rubiny "vypere" ve vaně s roztokem bikarbony (sody na namáčení prádla).. Jenže pokud do plné zralosti chybí 4 týdny, tak v jádru chybí tuky, které jeho chuť dělají plnou a nasládlou.
Udělal jste chybu, že jste si před koupí nerozlousknul byť jediný ořech a ihned po zaplacení "zopár" dlaších. Už i ta cena 40,-Kč/kg jasně hovoří o výtěžnosti jádra a jeho kvalitě. Pokud totiž na siusedním stole jsou vylouskaná jádra za 120,-Kč/půlkilo (trochu klamavé na sdělení 240Kč/kg). tak vězte, že ta konkurence nejsou žádní vydřiduši, jen neprodávají zajíce v pytli. Cena jakostních vlašáků ve skořápce se pohybuje od 80 Kč/kg od těch co při prodeji přebytků se nemusí zabývat daněmi až po 160,- Kč/kg o těch s poviností dát vám EET doklad.
SfK.