Bakteriální skvrnitost ořešáku (Xanthomonas juglandis)
Na plodech ořešáku vznikají nejprve vodnaté skvrny, které se rychle zvětšují, propadají a černají. Postupně tak vznikají velké nepravidelné černé skvrny, ohraničené vodnatým lemem, které postupují do plodů. Tam postihují jádro, které následně zčerná a seschne.
Při pozdním napadení ořešáku bakteriální skvrnitostí není jádro zasaženo, ale pouze zelený obal. Napadené plody většinou opadávají. Bakteriální skvrnitost se vyskytuje také na listech (na nervatuře, listových řapících ale také na letorostech). Na listových čepelích vznikají nejprve drobné hranaté skvrny, které jsou vodnaté, později hnědé a nekrotické. Splývají do velkých ploch.
Vhodnou ochranou je ošetření ořešáku přípravkem Kuprikol 250 SC nebo Champion 50 WP, nejlépe před květem ořešáku. Postřik je možné ještě jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu.